Por su interés, nos hacemos eco de una nota del biólogo Juan Rueda, especialista en macroinvertebrados, en la que, a propósito de alarmas infundadas, niega rotundamente que la mosca negra (Simulium erythrocephalum) tenga o pueda tener su hábitat en áreas pantanosas o zonas de arrozal como L’Albufera. Rueda, además, desaconseja el uso de inhibidores de crecimiento para combatirla, ya que éstos son tratamientos que pueden perjudicar a otras especies y no actúan contra los ejemplares adultos.

El aumento de la población de este insecto ha provocado una alarma social a causa de las picaduras que produce. Pero, según este entomólogo, “los arrozales no tienen nada que ver con el ciclo de la mosca negra. Se circunscribe exclusivamente a aguas corrientes, normalmente limpias y oxigenadas y con cierta carga de materia orgánica de la que se alimenta. Su larva se desarrolla de forma habitual en la mayor parte de los ríos de la Comunidad Valenciana y en ningún caso procede del Delta del Ebro.”

Para Rueda, colaborador de la Fundació Assut en diversas investigaciones, la presencia de la mosca negra es notable desde 2009 entre Carcaixent y la desembocadura del Xúquer en Cullera, y “está favorecida por el aumento de la vegetación acuática sumergida”. Así lo ha determinado tras una investigación financiada por el Ayuntamiento de Valencia.

Basándose en conclusiones propias y en estudios llevados a cabo en las comarcas tarraconenses del Baix Ebre y el Monsià, Rueda dice que el tratamiento más eficaz contra la proliferación de la mosca negra consiste en “actuar sobre las larvas en el agua del río con una bacteria, el Bacillus thuringiensis var israelensis. Este es un producto biológico que se muestra eficaz en un cien por cien de los casos, siempre que su aplicación sea la correcta.”

Por otro lado, explica que también debe procederse “a la retirada de vegetación acuática sumergida y, por consiguiente, de gran cantidad de huevos, larvas y pupas. Nada de utilizar inhibidores de crecimiento ya que estos no son específicos y perjudican otras especies, además de que su uso es inútil porque no afecta a la fase adulta de la mosca negra.”

“A partir de ahora —dice—, se impone una estrategia global desde Carcaixent hasta la desembocadura del río Júcar ya que el problema irá en aumento si no se actúa con rigor.”

Pel seu interès, ens fem ressò d’una nota del biòleg Juan Rueda, especialista en macroinvertebrats, en la qual, a propòsit d’alarmes infundades, nega rotundament que la mosca negra (Simulium erythrocephalum) tinga o puga tindre el seu hàbitat en àrees pantanoses o zones d’arrossar com l’Albufera. Rueda, a més, desaconsella l’ús d’inhibidors de creixement per a combatre-la, ja que aquests són tractaments que poden perjudicar altres espècies i no actuen contra els exemplars adults.

L’augment de la població d’aquest insecte ha provocat una alarma social a causa de les picades que produeix. Però, segons aquest entomòleg, “els arrossars no tenen res a vore amb el cicle de la mosca negra. Se circumscriu exclusivament a aigües corrents, normalment netes i oxigenades i amb certa càrrega de matèria orgànica de la qual s’alimenta. La seua larva es desenvolupa de forma habitual en la major part dels rius de la Comunitat Valenciana i en cap cas procedeix del Delta de l’Ebre.”

Per a Rueda, col·laborador de la Fundació Assut en diverses investigacions, la presència de la mosca negra és notable des de 2009 entre Carcaixent i la desembocadura del Xúquer a Cullera, i “està afavorida per l’augment de la vegetació aquàtica submergida”. Així ho ha determinat després d’una investigació finançada per l’Ajuntament de València.

Basant-se en conclusions pròpies i en estudis duts a terme en les comarques tarragonines del Baix Ebre i el Monsià, Rueda diu que el tractament més eficaç contra la proliferació de la mosca negra consisteix a “actuar sobre les larves en l’aigua del riu amb un bacteri, el Bacillus thuringiensis var israelensis. Aquest és un producte biològic que es mostra eficaç en un cent per cent dels casos, sempre que la seua aplicació siga la correcta.”

D’altra banda, explica que també ha de procedir-se “a la retirada de vegetació aquàtica submergida i, per tant, de gran quantitat d’ous, larves i pupes. Res d’utilitzar inhibidors de creixement ja que aquests no són específics i perjudiquen altres espècies, a més que el seu ús és inútil perquè no afecta a la fase adulta de la mosca negra.”

“A partir d’ara —diu—, s’imposa una estratègia global des de Carcaixent fins a la desembocadura del riu Xúquer, ja que el problema anirà en augment si no s’actua amb rigor.”