Convocatòries


L'Albufera de les Aus

Vols participar…?Altres Notícies

L’Albufera de les Aus

dilluns, 28 de setembre de 2015 – dissabte, 3 de octubre de 2015

Coincidint amb la celebració del Dia Mundial de les Aus, diferents entitats, associacions conservacionistes i empreses vinculades amb el turisme ornitològic que treballen en l'àmbit de l’Albufera pretenen donar a conèixer la diversitat i el valor de les aus en aquest aiguamoll. Una iniciativa que reuneix un conjunt d'activitats diferents, concentrades en un cap de setmana, 3 i 4 d'octubre de 2015, i destinades tant al públic en general com als aficionats a l'observació d'aus.

L’Albufera de les Aus pretén convertir-se en un punt de trobada per a la divulgació de l'interès de l'observació i la importància de la conservació de les aus.

En concret, aquests són els objectius:

• Acostar les aus de l’Albufera al gran públic i als observadors d'aus.

• Posar en valor l'activitat d'observació d'aus com una activitat gratificant.

• Posar en valor l'activitat d'observació d'aus com una eina de conservació, que crea economia local i dinamitza el territori.

• Donar a conèixer al gran públic les entitats que treballen per les aus a l’Albufera.

• Destacar l’Albufera com un dels aiguamolls més importants del Mediterrani occidental per a la conservació de les aus (Ramsar, RN2000...)

• Posar en valor entre els mitjans de comunicació l'activitat d'observació d'aus i donar a conèixer a les entitats que la realitzen.

• Reivindicar millors equipaments per a la la pràctica de l'observació d'aus i l'ús públic en el parc natural.

-

LA PROGRAMACIÓ

Dissabte 3 d'octubre

Matí

De 8 a 11 h. RAM. Observació-seguiment d'aus marines des del far de Cullera

De 9 a 13 h. Anellament científic d'aus al Tancat de Mília

D'11 a 14 h. Observació d'aus rapinyaires en migració des del castell de Cullera

Vesprada

De 19:30 a 21 h. Projecció de la pel·lícula Birders: The Central Park effect

De 21 a 23 h. Xarrada i eixida nocturna per la Devesa: el Projecte Mussols

Diumenge 4 d'octubre

De 8:30 a 12:30 h. Marató ornitològica per equips a l’Albufera

De 10 a 12:30 h. Pequemarató Port de Catarroja - Tancat de la Pipa amb barca

De 12:30 a 13:30 h. Cloenda

-

LES ACTIVITATS

RAM. Observació-seguiment d'aus marines des del far de Cullera

Activitat organitzada per la Societat Valenciana d’Ornitologia.

Durada: De 8 a 11 h.

Lloc: Far de Cullera

L'activitat va destinada a donar a conèixer la Xarxa d'Aus Marines RAM, una iniciativa engegada fa anys que té per objectiu l'observació i el seguiment d'aus marines a la península Ibèrica. Mitjançant un seguiment periòdic des d'un mateix lloc, es pretén valorar l'evolució i l'estat de conservació d'aquest grup d'aus al nostre litoral. L'activitat es desenvolupa als peus del far de Cullera, punt des del qual cada primer dissabte del mes i durant diverses hores es registren totes les aus marines presents. Aquesta activitat ens permetrà compartir l'observació d'aus marines des de la costa i aprendre diferents aspectes d'aquest grup d'aus tan particular.

Recomanacions: per a l'adequat desenvolupament de l'activitat es recomana portar prismàtics, així com esmorzar i roba o calçat còmode. Recorda estar atent a les previsions meteorològiques, la proximitat del mar i el vent pot fer necessari portar roba d'abric. Recorda inscriure't en albuferadelesaus@gmail.com.

-

Anellament científic d'aus al Tancat de Mília

Activitat organitzada per Grup d’Anellament Gotur i Fundació Global Nature.

Durada: De 9 a 13 h.

Lloc: Reserva Natural del Tancat de Mília (Portet de Sollana).

L’anellament científic d'aus representa una de les eines més importants per a conèixer molts aspectes de la biologia de les aus (longevitat, rutes migratòries, muda…). En aquesta jornada, dirigida a tots els públics, coneixerem com es duu a terme aquesta activitat i quina és la informació que s'obté de l’anellament d'aus. La jornada comptarà amb el suport i explicacions d’anelladors experimentats. Recorda inscriure't en albuferadelesaus@gmail.com.

-

Observació d'aus rapinyaires en migració al castell de Cullera

Activitat organitzada per Actio Birding i la Societat Valenciana d’Ornitologia.

Durada: D'11 a 14 h.

Lloc: Castell de Cullera

Les rapinyaires són un dels grups d'aus que més entusiasme generen en la gent. Moltes d'aquestes espècies realitzen llargs desplaçaments migratoris entre els llocs de nidificació i d'hivernada. L'activitat permetrà ser testimonis del fenomen de la migració d'aus i especialment el de les rapinyaires. Des d'un punt elevat i utilitzant una òptica adequada, es podran observar diferents espècies, tant en migració com residents a l'entorn de la serra de les Rabosses de Cullera. Recorda inscriure't en albuferadelesaus@gmail.com.

-

Projecció de la pel·lícula ‘Birders: The Central Park effect’ (Jeffrey Kimball, 2012. / V.O.S.)

Activitat organitzada per la Fundació Assut amb la col·laboració de l’Institut Català d’Ornitologia.

Durada: De 19:30 a 21 h.

Lloc: La Trilladora del Tocaio (El Palmar)

Després d'una breu presentació i introducció a l'afició d'observar aus, projectarem la pel·lícula documental Birders: The Central Park effect (Jeffrey Kimball, 2012), en la qual es dóna a conèixer l'apassionant afició de les aus en un entorn tan particular com és Central Park, en la ciutat de Nova York. Després de la projecció (60 minuts), farem un breu debat sobre l'observació d'aus i sobre com aquesta afició uneix persones de tot el món.

Recomanacions: n’hi ha la possibilitat de sopar durant la projecció i el debat,per la qual cosa es podrà portar el sopar (la beguda pot adquirir-se a la Trilladora) o reservar entrepà (6 euros, entrepà i beguda). Recorda fer la reserva del sopar per correu electrònic en albuferadelesaus@gmail.com.

-

Xarrada i eixida nocturna per la Devesa de l’Albufera: El projecte Mussols

Activitat organitzada per la Societat Valenciana d’Ornitologia

Durada: De 21 a 23 h.

Lloc: La Trilladora del Tocaio (El Palmar) —la xarrada— i la Devesa de l’Albufera

Presentació del Projecte Mussols, destinat al foment i la conservació de les rapinyaires nocturnes en els diferents ecosistemes valencians (inclosos els de l’Albufera). Després d'un breu col·loqui, es realitzarà una eixida nocturna en vehicles amb el propòsit de descobrir les òlibes i altres aus nocturnes del parc natural en acció.

-

Marató ornitològica per equips a l’Albufera

Activitat organitzada per entitats (Acció Ecologísta-Agró, SEO/Birdlife, Fundació Assut, Societat Valenciana d’Ornitologia) i empreses (Actio Birding, Birdwatching Spain, Visit Natura, Valencia Birding).

Durada: De 8:30 a 12:30 h.

Lloc: Port de Catarroja (punt d'inici)

Una activitat d'educació i sensibilització ambiental dirigida a tots els públics. L'activitat consisteix a identificar el major nombre possible d'espècies d'aus durant quatre hores al Parc Natural de l’Albufera i el seu entorn immediat (municipis de València, Sedaví, Alfafar, Massanassa, Catarroja, Beniparrell, Albal, Silla, Sollana, Algemesí, Albalat de la Ribera, Sueca i Cullera).

Els organitzadors posen a la disposició dels interessats la formació de 10 equips (un vehicle per grup) que seran completats per ordre d'inscripció o preferència (màxim de quatre participants per equip) i aniran acompanyats per un observador d'aus amb experiència.

Recomanacions: recorda que és necessari inscriure't en albuferadelesaus@gmail.com, bé en els grups oferits pels organitzadors o bé creant el teu propi equip (vore les bases de la convocatòria).

-

Pequemarató Port de Catarroja - Tancat de la Pipa amb barca

Activitat organitzada per SEO/Birdlife i Acció Ecologista-Agró.

Durada: De 10 a 12:30 h.

Lloc: Port de Catarroja (punt de trobada)

Concurs d'observació d'aus que consisteix a detectar el major nombre d'aus possibles en un període de temps concret. El recorregut serà des del port de Catarroja fins al Tancat de la Pipa a on arribarem amb barca. Per famílies i ajudats per ornitòlegs, tractarem d'observar les aus que visiten l’Albufera durant aquestes dates. Finalitzarem la jornada amb un joc que ens permetrà conèixer algunes de les adaptacions de les aus que viuen a les zones humides.

-

Cloenda

Durada: De 12:30 a 13:30 h.

Lloc: Reserva Natural del Tancat de la Pipa.

Tant la pequemarató com la marató ornitològica finalitzaran a l'Àrea de Reserva del Tancat de la Pipa, enclavament integrat en el projecte LIFE+ Albufera. Tots els participants ens ajuntarem allí i compartirem les experiències de la jornada. Es farà un recompte de les espècies observades, es repartiran els diplomes de participació i designarem l'equip guanyador, encara que ja sabem que gaudint de l’Albufera i de les aus guanyem tots!

Per a reposar forces, Acció Ecologista-Agró i SEO/BirdLife ens conviden als participants a un lleuger aperitiu.

Projectes relacionats

Programa Cerca

El programa Cerca vol acostar als veïns i visitants de l’Albufera i l’Horta de València la seua naturalesa, la seua cultura i el seu paisatge. L’objectiu és divulgar aquesta realitat única i amenaçada, i crear consciència sobre la necessitat de protegir-la.

Llegir mès…

La Trilladora del Tocaio

La Trilladora del Tocaio (El Palmar, València) és un projecte de recuperació d’un vell edifici com a centre de propagació de vida, paisatge i cultura: l’aiguamoll, la marjal, l’Horta, l’Albufera de València…

Llegir mès…
Contacta amb nosaltres | fundació assut © 2014 | Embarcador, 28 - 46012 - El Saler (València) | info@fundacioassut.org