Coincidiendo con la celebración del Día Mundial de las Aves, diferentes entidades, asociaciones conservacionistas y empresas vinculadas con el turismo ornitológico que trabajan en el ámbito de L’Albufera pretenden dar a conocer la diversidad y el valor de las aves en este humedal. Una iniciativa que reúne un conjunto de actividades diferentes, concentradas en un fin de semana, 3 y 4 de octubre de 2015, y destinadas tanto al público en general como a los aficionados a la observación de aves.

L’Albufera de les Aus pretende convertirse en un punto de encuentro para la divulgación del interés de la observación y la importancia de la conservación de las aves.

En concreto, estos son los objetivos:

– Acercar las aves de L’Albufera al gran público y a los observadores de aves.

– Poner en valor la actividad de observación de aves como una actividad gratificante.

– Poner en valor la actividad de observación de aves como una herramienta de conservación, que crea economía local y dinamiza el territorio.

– Dar a conocer al gran público las entidades que trabajan por las aves en L’Albufera.

– Destacar L’Albufera como uno de los humedales más importantes del Mediterráneo occidental para la conservación de las aves (Ramsar, RN2000…)

– Poner en valor entre los medios de comunicación la actividad de observación de aves y dar a conocer a las entidades que la realizan.

– Reivindicar mejores equipamientos para la la práctica de la observación de aves y el uso público en el parque natural.

LA PROGRAMACIÓN

Sábado 3 de octubre

Mañana

De 8 a 11 h. RAM. Observación-seguimiento de aves marinas desde el faro de Cullera

De 9 a 13 h. Anillamiento científico de aves en el Tancat de Mília

De 11 a 14 h. Observación de aves rapaces en migración desde el castillo de Cullera

Tarde

De 19:30 a 21 h. Proyección de la película Birders: The Central Park effect

De 21 a 23 h. Charla y salida nocturna por la Devesa: El proyecto Mussols

Domingo 4 de octubre

De 8:30 a 12:30 h. Maratón ornitológico por equipos en L’Albufera

De 10 a 12:30 h. Pequemaratón Port de Catarroja-Tancat de la Pipa en barca

De 12:30 a 13:30 h. Clausura

LAS ACTIVIDADES

RAM. Observación-seguimiento de aves marinas desde el faro de Cullera

Actividad organizada por la Societat Valenciana d’Ornitologia.

Duración: De 8 a 11 h.

Lugar: Faro de Cullera

La actividad va destinada a dar a conocer la Red de Aves Marinas RAM, una iniciativa puesta en marcha hace años que tiene por objetivo la observación y el seguimiento de aves marinas en la península Ibérica. A través de un seguimiento periódico desde un mismo sitio, se pretende valorar la evolución y el estado de conservación de este grupo de aves en nuestro litoral. La actividad se desarrolla a los pies del faro de Cullera, punto desde el cual cada primer sábado del mes y durante varias horas se registran todas las aves marinas presentes. Esta actividad nos permitirá compartir la observación de aves marinas desde la costa y aprender diferentes aspectos de este grupo de aves tan particular.

Recomendaciones: para el adecuado desarrollo de la actividad se recomienda llevar prismáticos, así como almuerzo y ropa o calzado cómodo. Recuerda estar atento a las previsiones meteorológicas, la proximidad del mar y el viento puede hacer necesario llevar ropa de abrigo. Recuerda inscribirte en albuferadelesaus@gmail.com.

Anillamiento científico de aves en el Tancat de Mília

Actividad organizada por Grupo de Anillamiento GOTUR y Fundación Global Nature.

Duración: De 9 a 13 h.

Lugar: Reserva Natural del tancat de Mília (Portet de Sollana).

El anillamiento científico de aves representa una de las herramientas más importantes para conocer muchos aspectos de la biología de las aves (longevidad, rutas migratorias, muda…). En esta jornada, dirigida a todos los públicos, conoceremos cómo se lleva a cabo esta actividad y cuál es la información que se obtiene del anillamiento de aves. La jornada contará con el apoyo y explicaciones de anilladores experimentados. Recuerda inscribirte en albuferadelesaus@gmail.com.

Observación de aves rapaces en migración en el castillo de Cullera

Actividad organizada por Actio Birding y la Societat Valenciana d’Ornitología.

Duración: De 11 a 14 h.

Lugar: Castillo de Cullera

Las rapaces son uno de los grupos de aves que más entusiasmo generan en la gente. Muchas de estas especies realizan largos desplazamientos migratorios entre los lugares de nidificación y de invernada. La actividad permitirá poder ser testigos del fenómeno de la migración de aves y en especial el de las rapaces. Desde un punto elevado y utilizando una óptica adecuada, se podrán observar diferentes especies de rapaces, tanto en migración como residentes en el entorno de la sierra de les Rabosses de Cullera. Recuerda inscribirte en albuferadelesaus@gmail.com.

Proyección de la película ‘Birders: The Central Park effect’ (Jeffrey Kimball, 2012. / V.O.S.)

Actividad organizada por la Fundació Assut con la colaboración del Institut Català d’Ornitología.

Duración: De 19:30 a 21 h.

Lugar: La Trilladora del Tocaio (El Palmar)

Tras una breve presentación e introducción a la afición de observar aves, proyectaremos la película documental Birders: The Central Park effect (Jeffrey Kimball, 2012), en la que se da a conocer la apasionante afición de las aves en un entorno tan particular como es Central Park, en la ciudad de Nueva York. Tras la proyección (60 minutos), se llevará a cabo un debate distendido sobre la observación de aves y sobre cómo esta afición estrecha lazos entre personas de todo el mundo.

Recomendaciones: existe la posibilidad de cenar durante la proyección y el debate. Para ello, se podrá llevar la cena (la bebida puede adquirirse en la Trilladora) o reservar bocadillo (6 euros, bocadillo y bebida). Recuerda hacer la reserva de la cena por correo electrónico en albuferadelesaus@gmail.com.

Charla y salida nocturna por la Devesa de l’Albufera: El proyecto Mussols

Actividad organizada por la Societat Valenciana d’Ornitología

Duración: De 21 a 23 h.

Lugar: La Trilladora del Tocaio (El Palmar) —la charla— y la Devesa de l’Albufera

Presentación sobre el Projecte Mussols destinado al fomento y conservación de las rapaces nocturnas en los diferentes ecosistemas valencianos (incluidos los de L’Albufera). Tras un breve coloquio, se realizará una salida nocturna en vehículos con el propósito de descubrir las lechuzas y otras aves nocturnas del Parc Natural en plena acción.

Maratón ornitológico por equipos en L’Albufera

Actividad organizada por entidades (Acció Ecologísta-Agró, Sociedad Española de Ornitología SEO/Birdlife, Fundació Assut, Societat Valenciana d’Ornitología) y empresas (Actio Birding, Birdwatching Spain, Visit Natura, Valencia Birding).

Duración: De 8:30 a 12:30 h.

Lugar: Port de Catarroja (punto de inicio)

Una actividad de educación y sensibilización ambiental, en la que pueden participar todas las personas que lo deseen, sea cual sea su edad. La actividad consistente en identificar el mayor número posible de especies de aves durante cuatro horas en el Parque Natural de L’Albufera y su entorno inmediato (municipios de Valencia, Sedaví, Alfafar, Massanassa, Catarroja, Beniparrell, Albal, Silla, Sollana, Algemesí, Albalat de la Ribera, Sueca y Cullera).

Los organizadores ponen a disposición de los interesados la formación de 10 equipos (un vehículo por grupo) que serán completados por orden de inscripción o preferencia (máximo de cuatro participantes por equipo) e irán acompañados por un observador de aves con experiencia.

Recomendaciones: recuerda que es necesario inscribirte en albuferadelesaus@gmail.com, bien en los grupos ofrecidos por los organizadores o bien creando tu propio equipo (ver las bases de la convocatoria).

Pequemaratón Port de Catarroja – Tancat de la Pipa en barca

Actividad organizada por SEO/Birdlife y Acció Ecologista-Agró.

Duración: De 10 a 12:30 h.

Lugar: Port de Catarroja (punto de encuentro)

Concurso de observación de aves que consiste en detectar el mayor número de aves posibles en un periodo de tiempo concreto. El recorrido será desde el puerto de Catarroja hasta el Tancat de la Pipa al que llegaremos en barca. Por familias y ayudados de ornitólogos, trataremos de observar las aves que visitan L’Albufera durante estas fechas. Finalizaremos la jornada con un juego que nos permitirá conocer alguna de las adaptaciones de las aves que viven en zonas húmedas.

Clausura

Duración: De 12:30 a 13:30 h.

Lugar: Reserva Natural del Tancat de la Pipa.

Tanto el pequemaratón como el maratón ornitológico finalizarán en el Área de Reserva del Tancat de la Pipa, enclave integrado en el proyecto LIFE+ Albufera. Todos los participantes nos juntaremos allí y compartiremos las experiencias de la jornada. Se hará un recuento de las especies observadas, se repartirán los diplomas de participación y designaremos al equipo ganador, aunque ya sabemos que ¡disfrutando de L’Albufera y de las aves ganamos todos!

Para reponer fuerzas, Acció Ecologista-Agró y SEO BirdLife nos invitan a los participantes a un ligero aperitivo.

Coincidint amb la celebració del Dia Mundial de les Aus, diferents entitats, associacions conservacionistes i empreses vinculades amb el turisme ornitològic que treballen en l’àmbit de l’Albufera pretenen donar a conèixer la diversitat i el valor de les aus en aquest aiguamoll. Una iniciativa que reuneix un conjunt d’activitats diferents, concentrades en un cap de setmana, 3 i 4 d’octubre de 2015, i destinades tant al públic en general com als aficionats a l’observació d’aus.

L’Albufera de les Aus pretén convertir-se en un punt de trobada per a la divulgació de l’interès de l’observació i la importància de la conservació de les aus.

En concret, aquests són els objectius:

• Acostar les aus de l’Albufera al gran públic i als observadors d’aus.

• Posar en valor l’activitat d’observació d’aus com una activitat gratificant.

• Posar en valor l’activitat d’observació d’aus com una eina de conservació, que crea economia local i dinamitza el territori.

• Donar a conèixer al gran públic les entitats que treballen per les aus a l’Albufera.

• Destacar l’Albufera com un dels aiguamolls més importants del Mediterrani occidental per a la conservació de les aus (Ramsar, RN2000…)

• Posar en valor entre els mitjans de comunicació l’activitat d’observació d’aus i donar a conèixer a les entitats que la realitzen.

• Reivindicar millors equipaments per a la la pràctica de l’observació d’aus i l’ús públic en el parc natural.

LA PROGRAMACIÓ

Dissabte 3 d’octubre

Matí

De 8 a 11 h. RAM. Observació-seguiment d’aus marines des del far de Cullera

De 9 a 13 h. Anellament científic d’aus al Tancat de Mília

D’11 a 14 h. Observació d’aus rapinyaires en migració des del castell de Cullera

Vesprada

De 19:30 a 21 h. Projecció de la pel·lícula Birders: The Central Park effect

De 21 a 23 h. Xarrada i eixida nocturna per la Devesa: el Projecte Mussols

Diumenge 4 d’octubre

De 8:30 a 12:30 h. Marató ornitològica per equips a l’Albufera

De 10 a 12:30 h. Pequemarató Port de Catarroja – Tancat de la Pipa amb barca

De 12:30 a 13:30 h. Cloenda

LES ACTIVITATS

RAM. Observació-seguiment d’aus marines des del far de Cullera

Activitat organitzada per la Societat Valenciana d’Ornitologia.

Durada: De 8 a 11 h.

Lloc: Far de Cullera

L’activitat va destinada a donar a conèixer la Xarxa d’Aus Marines RAM, una iniciativa engegada fa anys que té per objectiu l’observació i el seguiment d’aus marines a la península Ibèrica. Mitjançant un seguiment periòdic des d’un mateix lloc, es pretén valorar l’evolució i l’estat de conservació d’aquest grup d’aus al nostre litoral. L’activitat es desenvolupa als peus del far de Cullera, punt des del qual cada primer dissabte del mes i durant diverses hores es registren totes les aus marines presents. Aquesta activitat ens permetrà compartir l’observació d’aus marines des de la costa i aprendre diferents aspectes d’aquest grup d’aus tan particular.

Recomanacions: per a l’adequat desenvolupament de l’activitat es recomana portar prismàtics, així com esmorzar i roba o calçat còmode. Recorda estar atent a les previsions meteorològiques, la proximitat del mar i el vent pot fer necessari portar roba d’abric. Recorda inscriure’t en albuferadelesaus@gmail.com.

Anellament científic d’aus al Tancat de Mília

Activitat organitzada per Grup d’Anellament Gotur i Fundació Global Nature.

Durada: De 9 a 13 h.

Lloc: Reserva Natural del Tancat de Mília (Portet de Sollana).

L’anellament científic d’aus representa una de les eines més importants per a conèixer molts aspectes de la biologia de les aus (longevitat, rutes migratòries, muda…). En aquesta jornada, dirigida a tots els públics, coneixerem com es duu a terme aquesta activitat i quina és la informació que s’obté de l’anellament d’aus. La jornada comptarà amb el suport i explicacions d’anelladors experimentats. Recorda inscriure’t en albuferadelesaus@gmail.com.

Observació d’aus rapinyaires en migració al castell de Cullera

Activitat organitzada per Actio Birding i la Societat Valenciana d’Ornitologia.

Durada: D’11 a 14 h.

Lloc: Castell de Cullera

Les rapinyaires són un dels grups d’aus que més entusiasme generen en la gent. Moltes d’aquestes espècies realitzen llargs desplaçaments migratoris entre els llocs de nidificació i d’hivernada. L’activitat permetrà ser testimonis del fenomen de la migració d’aus i especialment el de les rapinyaires. Des d’un punt elevat i utilitzant una òptica adequada, es podran observar diferents espècies, tant en migració com residents a l’entorn de la serra de les Rabosses de Cullera. Recorda inscriure’t en albuferadelesaus@gmail.com.

Projecció de la pel·lícula ‘Birders: The Central Park effect’ (Jeffrey Kimball, 2012. / V.O.S.)

Activitat organitzada per la Fundació Assut amb la col·laboració de l’Institut Català d’Ornitologia.

Durada: De 19:30 a 21 h.

Lloc: La Trilladora del Tocaio (El Palmar)

Després d’una breu presentació i introducció a l’afició d’observar aus, projectarem la pel·lícula documental Birders: The Central Park effect (Jeffrey Kimball, 2012), en la qual es dóna a conèixer l’apassionant afició de les aus en un entorn tan particular com és Central Park, en la ciutat de Nova York. Després de la projecció (60 minuts), farem un breu debat sobre l’observació d’aus i sobre com aquesta afició uneix persones de tot el món.

Recomanacions: n’hi ha la possibilitat de sopar durant la projecció i el debat,per la qual cosa es podrà portar el sopar (la beguda pot adquirir-se a la Trilladora) o reservar entrepà (6 euros, entrepà i beguda). Recorda fer la reserva del sopar per correu electrònic en albuferadelesaus@gmail.com.

Xarrada i eixida nocturna per la Devesa de l’Albufera: El projecte Mussols

Activitat organitzada per la Societat Valenciana d’Ornitologia

Durada: De 21 a 23 h.

Lloc: La Trilladora del Tocaio (El Palmar) —la xarrada— i la Devesa de l’Albufera

Presentació del Projecte Mussols, destinat al foment i la conservació de les rapinyaires nocturnes en els diferents ecosistemes valencians (inclosos els de l’Albufera). Després d’un breu col·loqui, es realitzarà una eixida nocturna en vehicles amb el propòsit de descobrir les òlibes i altres aus nocturnes del parc natural en acció.

Marató ornitològica per equips a l’Albufera

Activitat organitzada per entitats (Acció Ecologísta-Agró, SEO/Birdlife, Fundació Assut, Societat Valenciana d’Ornitologia) i empreses (Actio Birding, Birdwatching Spain, Visit Natura, Valencia Birding).

Durada: De 8:30 a 12:30 h.

Lloc: Port de Catarroja (punt d’inici)

Una activitat d’educació i sensibilització ambiental dirigida a tots els públics. L’activitat consisteix a identificar el major nombre possible d’espècies d’aus durant quatre hores al Parc Natural de l’Albufera i el seu entorn immediat (municipis de València, Sedaví, Alfafar, Massanassa, Catarroja, Beniparrell, Albal, Silla, Sollana, Algemesí, Albalat de la Ribera, Sueca i Cullera).

Els organitzadors posen a la disposició dels interessats la formació de 10 equips (un vehicle per grup) que seran completats per ordre d’inscripció o preferència (màxim de quatre participants per equip) i aniran acompanyats per un observador d’aus amb experiència.

Recomanacions: recorda que és necessari inscriure’t en albuferadelesaus@gmail.com, bé en els grups oferits pels organitzadors o bé creant el teu propi equip (vore les bases de la convocatòria).

Pequemarató Port de Catarroja – Tancat de la Pipa amb barca

Activitat organitzada per SEO/Birdlife i Acció Ecologista-Agró.

Durada: De 10 a 12:30 h.

Lloc: Port de Catarroja (punt de trobada)

Concurs d’observació d’aus que consisteix a detectar el major nombre d’aus possibles en un període de temps concret. El recorregut serà des del port de Catarroja fins al Tancat de la Pipa a on arribarem amb barca. Per famílies i ajudats per ornitòlegs, tractarem d’observar les aus que visiten l’Albufera durant aquestes dates. Finalitzarem la jornada amb un joc que ens permetrà conèixer algunes de les adaptacions de les aus que viuen a les zones humides.

Cloenda

Durada: De 12:30 a 13:30 h.

Lloc: Reserva Natural del Tancat de la Pipa.

Tant la pequemarató com la marató ornitològica finalitzaran a l’Àrea de Reserva del Tancat de la Pipa, enclavament integrat en el projecte LIFE+ Albufera. Tots els participants ens ajuntarem allí i compartirem les experiències de la jornada. Es farà un recompte de les espècies observades, es repartiran els diplomes de participació i designarem l’equip guanyador, encara que ja sabem que gaudint de l’Albufera i de les aus guanyem tots!

Per a reposar forces, Acció Ecologista-Agró i SEO/BirdLife ens conviden als participants a un lleuger aperitiu.