Dones africanes a l’Horta // Investigació

Dones africanes a l'Horta

Dones africanes a l’Horta’ és un projecte de diferents entitats que vol donar suport a l’Associació de Dones Africanes de Paterna en l’enfortiment de les seues capacitats, tant com a associació com a nivell particular de les seues integrants. El projecte tracta de generar un canal de comunicació i transmissió intercultural que permeta processos d’inclusió, relació i diàleg entre col·lectius en un mateix territori, així com el desenvolupament i la millora socioeconòmica d’aquest col·lectiu en risc d’exclusió social mitjançant l’activitat agrícola a l’Horta de València.

Entitats col·laboradores

A quest projecte està coordinat pel Centre d'Estudis Rurals i d'Agricultura Internacional (CERAI), i en ell participen com a socis la Fundació Assut, l'Associació per a la Cooperació entre Comunitats (ACOEC) i la pròpia Associació de Dones Africanes de Paterna (AMAP).

Compta amb el suport d'Obra Social La Caixa, entitat que, en el marc de la convocatòria d'Acció Social i Interculturalitat corresponent al Programa d'Ajudes a Projectes d'Iniciatives Socials de 2016, finança part de les accions desenvolupades (de gener 2016 a gener de 2017) amb una dotació de 41.970 euros.

Context territorial

L 'Horta és un territori de complexes relacions ambientals, socials i culturals, en constant construcció i molt dinàmiques. Aquesta complexitat, sumada a la del propi treball agrícola d'aquestes dones, així com la pròpia interculturalitat, posa de manifest la necessitat d'establir diàlegs i processos de coneixement col·lectiu entre els diferents agents territorials i socials.

En l'actual context de crisi, moltes persones veuen en l'agricultura una manera de subsistir i contribuir a l'economia familiar. És el cas de les dones africanes de Paterna. La riquesa i l'intercanvi cultural resulta així un element fonamental en la recuperació de l'Horta de València i en la creació de models alternatius sostenibles de gestió dels paisatges urbans i periurbans.

Resum del projecte

E l projecte és una proposta que unifica diferents línies de treball i processos, que sorgeix del diagnòstic de necessitats realitzat amb la pròpia associació en 2014. A partir de l'activitat agrícola de l'AMAP i en el marc de tres blocs de treball interrelacionats entre si, es pretén proporcionar les eines per a millorar i enfortir el col·lectiu de dones i la seua qualitat de vida, i per a generar xarxes territorials de col·laboració.

El primer bloc, de recerca col·laborativa, constitueix una eina per a la innovació social basada en l'aprenentatge compartit mitjançant tècniques de la recerca antropològica i audiovisual. Aquest bloc es complementa amb formació audiovisual per a la construcció de la narrativa, el maneig de la càmera i l'enregistrament i el muntatge com a eina innovadora per a visibilitzar l'activitat de l'associació.

El segon bloc, dirigit a fer forta la comunitat, consisteix en activitats orientades a la millora de l'organització de l'associació i de la seua activitat agrícola, basades en la formació i l'assessorament sobre temes d'interès detectats: territori; activitat agrícola i canals de comercialització; conciliació familiar i salut comunitària, i associacionisme.

Finalment, el tercer bloc de comunicació i difusió, consistirà en la reactivació i dinamització del blog i de les diferents eines que ofereix Internet de l'AMAP per les pròpies destinatàries i la maquetació i difusió del treball audiovisual realitzat en el primer bloc.

Objectius

E ls objectius del projecte són els següents:

• Millorar la participació de l'AMAP en el teixit social del territori, millorant en el coneixement propi així com dels diferents agents socials i territorials que existeixen a l'Horta.

• Potenciar l'enfortiment comunitari de l'AMAP a nivell intern i amb el seu entorn, incloent el suport a una activitat agrícola econòmicament sostenible.

• Visibilitzar i divulgar al conjunt de la societat les activitats productives i culturals de l'AMAP.

Activitats per a 2016

D esprés del període de diagnòstic i disseny del projecte dut a terme en 2014, en aquesta segona etapa es pretén desenvolupar una sèrie d'iniciatives encaminades a aconseguir els objectius plantejats:

• Recerca col·laborativa: desenvolupament d'eines de recerca col·laborativa i formació audiovisual.

• Intercanvis d'experiències: jornades de presentació i difusió del projecte, trobades lúdiques i interculturals, taules de discussió i iniciatives similars.

• Sessions formatives: tallers dirigits a l'organització social i salut comunitària; territori, tècniques agrícoles i assessorament en la comercialització productes agrícoles africans i locals.

• Formació en eines d'Internet: blog, web.

• Comunicació i difusió: suport en el desenvolupament de la web, xarxes socials, comunicats de premsa, muntatge de vídeo documental, etc.

Notícies Relacionades

 • Recetario Soninké

  dijous, 3 maig 2018

  Presentem el “Recetario Soninké”, un xicotet quadern de receptes de cuina sorgit en el marc d’un projecte de comunicació i transmissió intercultural a l’Horta de València compartit per la Fundació Assut, CERAI, ACOEC i l’Associació de Dones Africanes de Paterna.

  Llegir notícia
 • Premi La Caixa a la Innovació i Transformació Social per al projecte 'Dones africanes a l'Horta'

  dimecres, 20 abril 2016

  El Premi La Caixa a la Innovació i Transformació Social 2015 reconeix el projecte ‘Dones africanes en l’Horta: una aposta per la interculturalitat en l’Horta de València’, una iniciativa col·laborativa que vol millorar la qualitat de vida de dones de Gàmbia, Senegal i altres països africans, dones que habiten i conreen l’Horta.

  Llegir notícia
 • Doctorats en l'Horta

  dilluns, 11 gener 2016

  Celebrem les recents lectures de les tesis doctorals de Vicent Sales, president de la Fundació Assut, i de Mar Ortega, una de les nostres col·laboradores. Ambdós treballs constitueixen una valuosa contribució al coneixement de l’Horta de València.

  Llegir notícia
 • Publicades les actes del congrés Regadiu, Societat i Territori.

  divendres, 10 abril 2015

  El Congrés Regadiu, Societat i Territori, celebrat a València al setembre passat, va reunir a nombrosos experts dels regadius tradicionals amb la finalitat de reflexionar sobre el passat, el present i el futur d’aquests espais. Ara es publiquen les actes de la trobada, una trobada concebuda com a homenatge a Thomas F. Glick, els treballs del qual han sigut una contribució essencial a l’estudi històric d’aquests sistemes.

  Llegir notícia
 • Taula redona: L'Estat de l'Horta i l'agricultura valenciana.

  diumenge, 15 juny 2014

  El Botànic de València va celebrar fa uns dies l’última de les sessions del cicle de xarrades i taules redones titulat ‘El valor dels llavors’. Es tractava de parlar sobre l’estat de l’Horta i l’agricultura valencianes i proposar solucions als seus problemes. Els participants, Sergi Escribano, Vicent Sales, Joan Romero i Jordi Sebastià (en l’ordre de la foto), van plantejar les seues propostes, pràctiques, efectives, possibles… I van coincidir que ha arribat el moment d’actuar, i en què aquesta acció depèn de la voluntat política i ha de centrar-se en l’agricultor, la peça clau.

  Llegir notícia
 • Congrés Regadiu, Societat i Territori

  divendres, 20 setembre 2013

  Entre el 25 i el 27 de setembre de 2014, se celebrarà a València el congrés Regadiu, Societat i Territori. Se centrarà en l’estudi dels regadius tradicionals des de diferents perspectives, i retrà tribut a Thomas F. Glick, els treballs del qual han sigut una contribució essencial a l’estudi dels regadius tradicionals i han estimulat el seu reconeixement i protecció.

  Llegir notícia
 • 2ª Trobada UV-IDECOS

  dilluns, 26 novembre 2012

  El cap de setmana del 30 de novembre a l’1 de desembre tindrà lloc la 2ª Trobada Universitat de València-Instituts d’Estudis Comarcals organitzada pel Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial i la Federació d’Instituts del País Valencià. Vicent Sales, en la seua doble condició de president del Centre d’Estudis de l’Horta Nord i de la [...]

  Llegir notícia
Contacta amb nosaltres | fundació assut © 2014 | Embarcador, 28 - 46012 - El Saler (València) | info@fundacioassut.org