El banc de palla d’arròs // Biodiversitat

Bales de palla d'arròs

El projecte de crear un banc de palla d’arròs és una iniciativa d’Acció Ecologista-Agró i L’Aixada com Eixida a la qual s’han sumat la Fundació Assut i altres col·lectius i entitats. Es tracta d’avançar en el desenvolupament d’iniciatives que permeten aprofitar un residu agrícola com és la palla de l’arròs, el qual, actualment, és abandonat al camp.

Després de la introducció de les recol·lectores en el procés de recol·lecció de l’arròs, la palla ha deixat de ser útil per als agricultors. Aquest residu queda al camp, sent necessària una gestió posterior que afavorisca la seua incorporació al sòl. Davant els costos elevats que suposa l’empacat i la retirada de la palla dels camps, els agricultors opten majoritàriament per deixar abandonat aquest residu sense arribar a completar les labors que haurien de realitzar-se amb el suport de les ajudes agroambientals procedents de la Unió Europea.

Amb l’abandó de la palla al sòl, s’accentuen determinats problemes ambientals, especialment quan els arrossars són inundats després de la collita, la qual cosa es tradueix en una degradació de l’aigua i un augment d’emissions de gasos hivernacle. La crema de la palla, per les seues emissions atmosfèriques de diòxid de carboni, o la retirada mecànica del camp, pel seu elevat cost econòmic (i també energètic), no semblen la solució.

El Banc de Palla és un intent a xicoteta escala d’oferir opcions alternatives per l’aprofitament d’aquest subproducte agrícola, que de fet pot tindre múltiples aplicacions: encoixinats en horts ecològics, bioconstrucció, mantes per a l’estabilització de talusos, disseny de jardins, llits de galliners i estables, ocupació en ramaderia…

Els objectius

E l projecte del Banc de Palla espera aconseguir una sèrie d'objectius:

▪ Oferir una eina que permeta posar en contacte a agricultors i usuaris interessats a disposar de palla d'arròs per a diferents usos.

▪ Cercar alternatives a l'abandó de la palla de l'arròs en el camp i minimitzar els impactes ocasionats per una mala gestió d'aquestes restes agrícoles després de la collita.

▪ Revaloritzar i donar utilitat a un residu o subproducte agrícola.

▪ Possibilitar una millor integració del cicle del cultiu de l'arròs al llarg de tot l'any.

▪ Millorar la qualitat ambiental i paisatgística de l'arrossar en un entorn tan valuós com és l’Albufera.

Organitzadors i col·laboradors

Com adquirir bales de palla

C ada any s'obri un període de convocatòria per a poder sol·licitar i encarregar la quantitat de bales de palla que cada usuari necessite.

El preu oferit depèn de cada temporada i va destinat a cobrir les despeses d'embalat.

Notícies Relacionades

 • Premi 'Biodiversitat i Societat' per a la Fundació Assut

  dimecres, 21 desembre 2016

  La Fundació Assut ha sigut una de les organitzacions premiades en la quarta edició dels Premis Biodiversitat i Societat, un premi que volem compartir amb la Comunitat de Regants de l’Estell i Rojas, amb la qual aquesta entitat manté un acord de custòdia del territori en l’Albufera.

  Llegir notícia
 • L'Albufera per a ningú

  dijous, 5 març 2015

  Empreses de naturalesa i entitats de caràcter cultural i ambiental, inclosa la Fundació Assut, denuncien la falta d’opcions per al visitant en el parc natural i reclamen la millora d’equipaments i un pla d’ús públic urgent.

  Llegir notícia
 • Xarxa de Territoris Arrossers situats en l'entorn d'espais naturals protegits

  dilluns, 17 novembre 2014

  La Fundació Assut va participar la setmana passada en unes jornades que van reunir a Amposta a representants del Delta del Po, la Camarga, el Delta de l’Ebre, Doñana i l’Albufera a fi de consolidar una Xarxa de Territoris Arrossers que permeta la cooperació dels agents d’aquests espais en el marc europeu 2014-2020.

  Llegir notícia
 • Jornada agroambiental al Delta del Llobregat

  dilluns, 17 novembre 2014

  ‘Després d’Eurovegas, quin Delta volem?’. Amb aquest suggeridor títol, dissabte passat es va celebrar al Delta del Llobregat una jornada amb xarrades i debats encaminats a protegir definitivament aquest espai de l’especulació, posant en valor l’agricultura en harmonia amb la biodiversitat. La Fundació Assut va estar allí.

  Llegir notícia
 • Vicent Moncholí en les V Jornades Estatals de Custòdia del Territori

  dijous, 6 novembre 2014

  Vicent Moncholí, president de la Comunitat de Regants de l’Estell i Rojas i patró d’honor de la Fundació Assut, va representar al sector agrícola en les passades Jornades Estatals de Custòdia del Territori. En una taula redona, es va referir a la necessitat de comptar amb l’agricultor com a figura clau en la sostenibilitat del paisatge.

  Llegir notícia
 • Naix el primer banc de palla d'arròs a l'Albufera

  dimarts, 21 octubre 2014

  Un grup d’arrossers en col·laboració amb Acció Ecologista-Agrò, l’Escola de Capatassos Agrícoles de Catarroja i la Fundació Assut, entre altres col·lectius, han engegat el primer banc de palla d’arròs al parc natural de l’Albufera. La iniciativa permet embalar el residu vegetal i subministrar-lo als interessats en trobar nous usos per a aquest residu, que se solia cremar.

  Llegir notícia
 • Flamencs a l'Albufera (foto: Toni Alcocer)

  divendres, 15 febrer 2013

  Entrat el mes de febrer, prop de dos mil flamencs es concentren als arrossars de l’Estell, en l’Albufera, on els agricultors, amb els quals mantenim un acord de custòdia del territori, han decidit allargar uns dies el període d’inundació hivernal. L’objectiu era facilitar a les aus un espai on recuperar forces després de la temporada de caça.

  Llegir notícia
 • L'Estell

  dimarts, 15 gener 2013

  El passat 11 de gener, a la delegació de SEO/BirdLife a València, vam donar una xarrada sobre el nostre projecte de custòdia de territori als arrossars de l’Estell (Parc Natural de l’Albufera). Vam aprofitar per a insistir en l’interès d’aquesta fórmula, flexible i participativa, per a la conservació i recuperació dels valors del paisatge, la biodiversitat i el patrimoni cultural del territori.

  Llegir notícia
 • Mosca negra

  dissabte, 10 novembre 2012

  Pel seu interès, ens fem ressò d’una nota del biòleg Juan Rueda, especialista en macroinvertebrats, en la qual, a propòsit d’alarmes infundades, nega rotundament que la mosca negra (Simulium erythrocephalum) tinga o puga tindre el seu hàbitat en àrees pantanoses o zones d’arrossar com l’Albufera. Rueda, a més, desaconsella l’ús d’inhibidors de creixement per a combatre-la, ja que aquests són tractaments que poden perjudicar altres espècies i no actuen contra els exemplars adults.

  Llegir notícia
 • Trobada per a la valorització dels paisatges de l'arròs

  dissabte, 23 juny 2012

  Un projecte de desenvolupament local del Montsià (Tarragona) pretén implicar els territoris arrossers associats a espais naturals, el Delta de l’Ebre, l’Albufera i Doñana, en la promoció conjunta del paisatge i els seus productes i la posada en valor de les seues singularitats.

  Llegir notícia
Contacta amb nosaltres | fundació assut © 2014 | Embarcador, 28 - 46012 - El Saler (València) | info@fundacioassut.org