Diferents organitzacions que treballen en llacs europeus, incloses algunes vinculades al Parc Natural de l’Albufera, intercanvien a Hongria experiències sobre la gestió sostenible de recursos com el turisme, l’agricultura i la pesca.
La fundació assut naix amb el propòsit d'oferir una plataforma de treball per a la conservació del paisatge i la seua biodiversitat. Oferix a la societat valenciana i al seu teixit econòmic una institució de mecenatge per a la defensa del seu patrimoni natural.
El desenrotllament de les activitats de la Fundació Assut es finança amb els recursos que provenen d'ajudes, subvencions i donacions de persones públiques o privades, amb els recursos que reba de la realització d'activitats mercantils, amb els ingressos percebuts per la prestació de servicis així com del rendiment del seu patrimoni.
Vols col·laborar amb nosaltres…?
El logotip de la Fundació Assut està basat en els signes emprats pels pescadors de l’Albufera de València per a identificar els “redolins” o punts fixos de calada, llocs en què històricament es disposaven les arts de pesca i que encara hui se segueixen sortejant cada temporada entre els membres de la Comunitat de Pescadors del Palmar.
La pesca en l’Albufera // Patrimoni cultural
L’Albufera és cèlebre més enllà dels seus confins per la seua immensa riquesa pesquera.”
La Fundació Assut, amb l’objecte de contribuir en una millor conservació i divulgació dels nostres valors naturals i culturals, proposa, juntament amb les comunitats de pescadors de l’Albufera, la declaració de l’activitat tradicional de la pesca en el llac com Bé d’Interès Cultural.
En paraules de Carles Sanchis Ibor, geògraf i patró de la Fundació Assut, la pesca tradicional a l’Albufera és “una activitat exemplar de gestió sostenible de béns comunals”. I afegeix que “la societat valenciana està en deute amb els pescadors, ja que, atenent al principi de contaminador-pagador, haurien de ser indemnitzats pel perjudici que la contaminació de l’Albufera ha produït sobre el seu mitjà de vida”.
Resulta també de les peculiaritats de la seua pràctica, que la diferencien d’altres formes de pesca mediterrànies. De les seues antigues estructures organitzatives. Dels seus arts, el seu llenguatge, els seus símbols propis… I de molts altres valors que cal protegir i donar a conèixer. La pesca tradicional en l’Albufera té, a més, l'interès especial de ser una realitat cultural amenaçada, manifestació residual d'unes maneres de vida que el progrés i els canvis socials han anat fent desaparèixer. Proposar la seua declaració com Bé d'Interès Cultural ha de ser el primer pas per a la seua conservació.
Notícies Relacionades
Diferents organitzacions que treballen en llacs europeus, incloses algunes vinculades al Parc Natural de l’Albufera, intercanvien a Hongria experiències sobre la gestió sostenible de recursos com el turisme, l’agricultura i la pesca.