Millora del regadiu històric a l’horta de Godella // Patrimoni hidràulic

Horta de Godella

El terme municipal de Godella forma part de la comarca de l’Horta i comprèn una superfície de 8,3 kilòmetres quadrats, part de la qual està dins del complex sistema de regadius històrics vinculats a la Reial Séquia de Montcada i a la Séquia de Tormos.

L’horta de Godella, amb les partides del Barranquet, el Coscollar, Dorda, la Muntanyeta i Beniau, és un espai agrícola protegit en el planejament urbanístic del municipi i integrat a l’Arc de Montcada, nom que rep el perímetre de reg entre Godella i Alfara i que té com a límit nord el barranc del Carraixet.

Aquest projecte s’emmarca en l’acord del Consell Agrari Municipal de Godella (20 d’octubre de 2014), arran del qual es va adjudicar la redacció d’un “projecte tècnic per a l’execució dels treballs necessaris per a la recuperació i millora de les infraestructures de reg associades amb l’entorn de l’Horta de Godella”.

Els objectius

E l document proposa les bases per a la recuperació i millora del sistema de regadiu històric de Godella associat amb la Reial Séquia de Montcada i d'una xicoteta superfície agrícola vinculada a la Séquia de Tormos. El propòsit de les actuacions projectades es resumeix en els següents punts:

• Garantir el bon estat i funcionament hidràulic de la xarxa de reg tradicional per a un maneig i una distribució correcta de les aigües.

• Millorar les condicions que possibiliten un ús agrícola més eficient i recuperar l'activitat agrícola en espais abandonats o marginals de l'horta de Godella.

• Restaurar, recuperar i conservar el patrimoni cultural hidràulic de l'horta de Godella, donat l'interès històric i paisatgístic del territori sobre el qual es treballa.

• Afavorir l'existència de corredors de biodiversitat i refugis de fauna que milloren l'estat de conservació ambiental de l'àmbit de l'Horta.

• Millorar la capacitat de l'horta de Godella com a espai receptor de visitants i usuaris i com a eix de divulgació de la riquesa d'aquest interessant paisatge cultural agrari.

Actuacions

E l projecte realitza una anàlisi diagnòstica en la qual es valora l'estat actual de conservació en què es troba el sistema de reg i les infraestructures associades a ell. Es proposa una sèrie d'accions sobre el canal principal de la séquia de Montcada, sobre les preses del canal principal (s'identifiquen un total de 15 preses) i també sobre bona part de la xarxa hídrica que vertebra aquest territori (més de 16 kilòmetres de llargària).

Per a la consecució dels objectius plantejats es contemplen les següents accions:

• Treballs d'adequació de millora del canal principal de la RSM

• Adequació i restauració de les preses principals (rolls)

• Actuacions de millora de la xarxa de reg

• Actuacions de recuperació del patrimoni hidràulic i adequació d'equipaments culturals

• Elaboració de material didàctic de difusió del patrimoni hidràulic de Godella

Notícies Relacionades

 • Recetario Soninké

  dijous, 3 maig 2018

  Presentem el “Recetario Soninké”, un xicotet quadern de receptes de cuina sorgit en el marc d’un projecte de comunicació i transmissió intercultural a l’Horta de València compartit per la Fundació Assut, CERAI, ACOEC i l’Associació de Dones Africanes de Paterna.

  Llegir notícia
 • Premi La Caixa a la Innovació i Transformació Social per al projecte 'Dones africanes a l'Horta'

  dimecres, 20 abril 2016

  El Premi La Caixa a la Innovació i Transformació Social 2015 reconeix el projecte ‘Dones africanes en l’Horta: una aposta per la interculturalitat en l’Horta de València’, una iniciativa col·laborativa que vol millorar la qualitat de vida de dones de Gàmbia, Senegal i altres països africans, dones que habiten i conreen l’Horta.

  Llegir notícia
 • Doctorats en l'Horta

  dilluns, 11 gener 2016

  Celebrem les recents lectures de les tesis doctorals de Vicent Sales, president de la Fundació Assut, i de Mar Ortega, una de les nostres col·laboradores. Ambdós treballs constitueixen una valuosa contribució al coneixement de l’Horta de València.

  Llegir notícia
 • Publicades les actes del congrés Regadiu, Societat i Territori.

  divendres, 10 abril 2015

  El Congrés Regadiu, Societat i Territori, celebrat a València al setembre passat, va reunir a nombrosos experts dels regadius tradicionals amb la finalitat de reflexionar sobre el passat, el present i el futur d’aquests espais. Ara es publiquen les actes de la trobada, una trobada concebuda com a homenatge a Thomas F. Glick, els treballs del qual han sigut una contribució essencial a l’estudi històric d’aquests sistemes.

  Llegir notícia
 • Taula redona: L'Estat de l'Horta i l'agricultura valenciana.

  diumenge, 15 juny 2014

  El Botànic de València va celebrar fa uns dies l’última de les sessions del cicle de xarrades i taules redones titulat ‘El valor dels llavors’. Es tractava de parlar sobre l’estat de l’Horta i l’agricultura valencianes i proposar solucions als seus problemes. Els participants, Sergi Escribano, Vicent Sales, Joan Romero i Jordi Sebastià (en l’ordre de la foto), van plantejar les seues propostes, pràctiques, efectives, possibles… I van coincidir que ha arribat el moment d’actuar, i en què aquesta acció depèn de la voluntat política i ha de centrar-se en l’agricultor, la peça clau.

  Llegir notícia
 • Congrés Regadiu, Societat i Territori

  divendres, 20 setembre 2013

  Entre el 25 i el 27 de setembre de 2014, se celebrarà a València el congrés Regadiu, Societat i Territori. Se centrarà en l’estudi dels regadius tradicionals des de diferents perspectives, i retrà tribut a Thomas F. Glick, els treballs del qual han sigut una contribució essencial a l’estudi dels regadius tradicionals i han estimulat el seu reconeixement i protecció.

  Llegir notícia
 • 2ª Trobada UV-IDECOS

  dilluns, 26 novembre 2012

  El cap de setmana del 30 de novembre a l’1 de desembre tindrà lloc la 2ª Trobada Universitat de València-Instituts d’Estudis Comarcals organitzada pel Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial i la Federació d’Instituts del País Valencià. Vicent Sales, en la seua doble condició de president del Centre d’Estudis de l’Horta Nord i de la [...]

  Llegir notícia
Contacta amb nosaltres | fundació assut © 2014 | Embarcador, 28 - 46012 - El Saler (València) | info@fundacioassut.org