La partida de l’Estell // Custòdia del territori

Sostenibilitat territorial en un aiguamoll costaner Mediterrani: Partida de l’Estell (Parc Natural de l’Albufera)

La Custòdia del Territori constituïx un conjunt d’instruments de gestió que possibiliten una millor implicació de la societat en la gestió i conservació del patrimoni natural i cultural del nostre entorn.

La fundació assut ha establit un acord de custòdia amb la Comunitat de Regants de l’Estell i Rojas, amb el propòsit de treballar conjuntament, en la sostenibilitat del nostre territori. La partida de l’Estell, amb una superfície pròxima a les 300 hectàrees, es troba immersa en el Parc Natural de l’Albufera. Esta proposta té com a objecte promoure la col•laboració a fi de preservar i millorar l’estat de conservació i el bon ús dels valors i recursos naturals, culturals i paisatgístics d’quest espai, així com treballar en una millor integració d’activitats como l’agricultura o la caça.

L’Albufera

E l paisatge forma part del patrimoni comú de totes les persones i és un factor essencial de la qualitat de vida i el benestar individual i col·lectiu. Els hàbitats naturals i humans, la biodiversitat, la cultura, els costums i tradicions, són peces inseparables del paisatge, elements vinculats a la identitat d’un entorn en evolució constant.

Els sistemes litorals són àmbits en els quals sovint es desplega una intensa activitat. Al seu voltant, la general presència humana determina una herència natural i cultural particularment valuosa. La seua acció transformadora, per mitjà de models productius, formes de vida i usos moltes vegades singulars, ha donat lloc a paisatges igualment únics. Així mateix, la proximitat de la mar, medi d’unió entre cultures, accentua el caràcter dinàmic i heterogeni d’aquests espais.

Aprofundint en el seu coneixement i funcionament, la Fundació Assut té el propòsit d’avançar cap a una major sostenibilitat dels nostres paisatges i cap a un desenvolupament equilibrat dels complexes sistemes que perviuen i evolucionen a les planes i zones litorals de la Mediterrània.

La partida de l’Estell

L a partida de l’Estell i Rojas constitueix un àmbit territorial de forta significació per a l’Albufera. Amb una superfície propera a les 300 hectàrees, és una de les zones de l'aiguamoll més tardanament transformada per al cultiu de l'arròs —a principis del segle XIX—. Frontera natural entre el que en el seu moment va ser l’estany de l’Alcatí i els marjales de Sueca, l’Estell és, en l'actualitat, una partida de dedicació eminentment arrossera. Els seus nombrosos i característics elements arquitectònics —naus agrícoles, sitges, construccions, motors i ximeneres— la converteixen, a més, en un interessantíssim model d'ocupació i aprofitament humà, en els quals l'agricultura, la caça, la pesca, la ramaderia i l'aprofitament de la vegetació van formar part, durant segles, del quefer rutinari dels seus pobladors.

Per la seua proximitat al mar i a la població de El Palmar i a zones de gran valor natural, com la llacuna de l’Albufera i el Racó de l’Olla, l’Estell constitueix un dels àmbits territorials amb major potencial per dur a terme experiències de recuperació i millora dels recursos i valors naturals, culturals i, per que no, productius. Per tot això, la custòdia del territori ofereix una ferramenta innovadora i atractiva per dur a terme una sèrie d'actuacions vinculades amb aquest projecte i en les quals pot participar activament la societat local.

Justificació

A questa iniciativa planteja el desenvolupament d'una sèrie d'actuacions en la partida de l’Estell i Rojas (Parc Natural de l’Albufera). La proposta s'assenta, en primer lloc, en la subscripció de l'Acord de Custòdia que s'ha establert entre la Fundació Assut i la Comunitat de Regants de la Partida de l’Estell i Rojas, una de les principals entitats de gestió de l'aigua en l'entorn proper de l’Albufera i en, en segon terme, el desenvolupament i posada en marxa d'una sèrie d'actuacions i iniciatives contingudes en aquest projecte de sostenibilitat.

La proposta té per objecte promoure, amb el suport i col•laboració del Departament d'Enginyeria Rural i Agroalimentària de la Universitat Politècnica de València, la col•laboració entre els propietaris i titulars de drets sobre la terra i l'aigua —associats sota la figura de la Comunitat de Regants de l’Estell i Rojas—, i la Fundació Assut, amb la finalitat de preservar i millorar l'estat de conservació i el bon ús dels valors i recursos naturals, culturals i paisatgístics d'aquest espai. Igualment, la seua intenció és establir una sèrie de mecanismes i ferramentes de gestió que donen com resultat la consecució dels objectius marcats i pugan servir de model en àmbits similars, allí on l'activitat agrícola i en particular el cultiu de l'arròs siga el pilar que sosté el territori.

Objectius

E l propòsit principal de l’acord de custòdia és garantir la conservació dels valors i recursos naturals, culturals i paisatgístics de les partides de l’Estell i Rojas al llarg del temps. Aquesta proposta general contempla la consecució d'una sèrie d'objectius concrets:
 • Possibilitar una millor integració de determinades activitats relacionades amb la labor agrícola i l'aprofitament dels recursos naturals (agricultura, caça, pesca,…),
 • Possibilitar un ús agrícola sostenible, establert sota criteris de qualitat, producció i viabilitat, a través dels quals s'aconseguisca una millor conservació dels valors i recursos naturals, de la biodiversitat i del paisatge,
 • Afavorir el desenvolupament d'activitats que redunden en un benefici per al medi ambient i que puguen suposar la incorporació de noves línies de finançament,
 • La millora de la qualitat ambiental i paisatgística de l'hàbitat natural i humà, especialment dels elements de maneig, gestió i distribució de l'aigua de reg, així com de tots aquells recursos que formen part de l'àmbit territorial en el qual s'actua,
 • Millorar el grau de coneixement i promoure la investigació en relació amb els valors naturals, culturals, històrics i econòmics d'aquest àmbit,
 • Possibilitar un major acostament entre el sector agrícola i la societat i afavorir la coresponsabilitat de la societat en la conservació del territori,
 • Fomentar una labor participativa de la societat en la conservació del territori, que vaja dirigida al sosteniment dels seus valors naturals i culturals i del paisatge,
 • Millorar l'estat de conservació de la biodiversitat en un aiguamoll costaner Mediterrani.

Actuacions

P er a la consecució dels objectius plantejats, es proposa una sèrie d'accions que es concreten en diversos Programes o Línies d'Actuació.
 • Programa 1: Integració i adequació de pràctiques de cultiu
 • Programa 2: Actuacions de millora del paisatge natural i humà
 • Programa 3: Aprofitament cinegètic sostenible
 • Programa 4: Diversificació d'activitats compatibles amb l'agricultura
 • Programa 5: Actuacions de millora de l'hàbitat per a la biodiversitat
 • Programa 6: Treballs de recerca
 • Programa 7: Participació difusió i divulgació del projecte

Publicacions

Notícies Relacionades

 • Premi 'Biodiversitat i Societat' per a la Fundació Assut

  dimecres, 21 desembre 2016

  La Fundació Assut ha sigut una de les organitzacions premiades en la quarta edició dels Premis Biodiversitat i Societat, un premi que volem compartir amb la Comunitat de Regants de l’Estell i Rojas, amb la qual aquesta entitat manté un acord de custòdia del territori en l’Albufera.

  Llegir notícia
 • L'Albufera per a ningú

  dijous, 5 març 2015

  Empreses de naturalesa i entitats de caràcter cultural i ambiental, inclosa la Fundació Assut, denuncien la falta d’opcions per al visitant en el parc natural i reclamen la millora d’equipaments i un pla d’ús públic urgent.

  Llegir notícia
 • Xarxa de Territoris Arrossers situats en l'entorn d'espais naturals protegits

  dilluns, 17 novembre 2014

  La Fundació Assut va participar la setmana passada en unes jornades que van reunir a Amposta a representants del Delta del Po, la Camarga, el Delta de l’Ebre, Doñana i l’Albufera a fi de consolidar una Xarxa de Territoris Arrossers que permeta la cooperació dels agents d’aquests espais en el marc europeu 2014-2020.

  Llegir notícia
 • Jornada agroambiental al Delta del Llobregat

  dilluns, 17 novembre 2014

  ‘Després d’Eurovegas, quin Delta volem?’. Amb aquest suggeridor títol, dissabte passat es va celebrar al Delta del Llobregat una jornada amb xarrades i debats encaminats a protegir definitivament aquest espai de l’especulació, posant en valor l’agricultura en harmonia amb la biodiversitat. La Fundació Assut va estar allí.

  Llegir notícia
 • Vicent Moncholí en les V Jornades Estatals de Custòdia del Territori

  dijous, 6 novembre 2014

  Vicent Moncholí, president de la Comunitat de Regants de l’Estell i Rojas i patró d’honor de la Fundació Assut, va representar al sector agrícola en les passades Jornades Estatals de Custòdia del Territori. En una taula redona, es va referir a la necessitat de comptar amb l’agricultor com a figura clau en la sostenibilitat del paisatge.

  Llegir notícia
 • Naix el primer banc de palla d'arròs a l'Albufera

  dimarts, 21 octubre 2014

  Un grup d’arrossers en col·laboració amb Acció Ecologista-Agrò, l’Escola de Capatassos Agrícoles de Catarroja i la Fundació Assut, entre altres col·lectius, han engegat el primer banc de palla d’arròs al parc natural de l’Albufera. La iniciativa permet embalar el residu vegetal i subministrar-lo als interessats en trobar nous usos per a aquest residu, que se solia cremar.

  Llegir notícia
 • Flamencs a l'Albufera (foto: Toni Alcocer)

  divendres, 15 febrer 2013

  Entrat el mes de febrer, prop de dos mil flamencs es concentren als arrossars de l’Estell, en l’Albufera, on els agricultors, amb els quals mantenim un acord de custòdia del territori, han decidit allargar uns dies el període d’inundació hivernal. L’objectiu era facilitar a les aus un espai on recuperar forces després de la temporada de caça.

  Llegir notícia
 • L'Estell

  dimarts, 15 gener 2013

  El passat 11 de gener, a la delegació de SEO/BirdLife a València, vam donar una xarrada sobre el nostre projecte de custòdia de territori als arrossars de l’Estell (Parc Natural de l’Albufera). Vam aprofitar per a insistir en l’interès d’aquesta fórmula, flexible i participativa, per a la conservació i recuperació dels valors del paisatge, la biodiversitat i el patrimoni cultural del territori.

  Llegir notícia
 • Mosca negra

  dissabte, 10 novembre 2012

  Pel seu interès, ens fem ressò d’una nota del biòleg Juan Rueda, especialista en macroinvertebrats, en la qual, a propòsit d’alarmes infundades, nega rotundament que la mosca negra (Simulium erythrocephalum) tinga o puga tindre el seu hàbitat en àrees pantanoses o zones d’arrossar com l’Albufera. Rueda, a més, desaconsella l’ús d’inhibidors de creixement per a combatre-la, ja que aquests són tractaments que poden perjudicar altres espècies i no actuen contra els exemplars adults.

  Llegir notícia
 • Trobada per a la valorització dels paisatges de l'arròs

  dissabte, 23 juny 2012

  Un projecte de desenvolupament local del Montsià (Tarragona) pretén implicar els territoris arrossers associats a espais naturals, el Delta de l’Ebre, l’Albufera i Doñana, en la promoció conjunta del paisatge i els seus productes i la posada en valor de les seues singularitats.

  Llegir notícia
Contacta amb nosaltres | fundació assut © 2014 | Embarcador, 28 - 46012 - El Saler (València) | info@fundacioassut.org