Programa Cerca // Divulgación

Cerca: Haz tuyo tu paisajeCerca: Fes teu el teu paisatge

El programa Cerca és una iniciativa de la Fundació Assut que pretén aproximar-nos a la vida, el paisatge i la cultura de l’Albufera i l’Horta de València.

Cerca és exploració, divulgació i educació responsables i compromeses, atentes sempre a la realitat d’un sistema litoral que, malgrat la seua singularitat i l’enorme importància que té a escales local i global, segueix sent hui un lloc pràcticament desconegut, un tresor ocult i ignorat.

Sempre mitjançant les seues gents —els seus protagonistes—, més enllà de tipismes i visions idíl·liques, descobrir aquests paisatges culturals, el territori sobre el qual s’assenta la ciutat de València pot ser una autèntica troballa, una aventura apassionant.

Objectiu

D ivulgar els valors del territori sobre el qual s'assenta la ciutat de València i millorar el seu grau de coneixement i conservació: paisatges com els de l'Albufera y l'Horta, interrelacionats, associats a l'aigua —als seus recursos i usos tradicionals—, compresos en una plana litoral on la vella i permanent connexió entre naturalesa i home ha donat lloc a realitats culturals molt característiques i interessants.

Destinataris

A quest programa de divulgació està dirigit als habitants de la Comunitat Valenciana i als seus visitants, a la comunitat escolar i universitària i, en general, a tot aquell, persona o col·lectiu, interessat a descobrir el territori, la naturalesa, el paisatge i la cultura de l’Albufera i l'Horta de València d'una manera participativa, propera, pausada, responsable…

L’Horta de València

L 'Horta de Valencia és un dels paisatges culturals més singulars d'Europa, reconegut per l’informe Dobris de la Unió Europea, ple de valors històrics, patrimonials, agrícoles, ambientals, econòmics... Un sistema de regadiu tradicional, ocupat per hortes i cultius de cítrics —reduït i amenaçat pels processos d'urbanització de l'entorn metropolità—, que s'inicia als assuts del riu Túria i s'estén, a través d'una xarxa de sèquies mil·lenària, per bona part de la plana litoral on s'assenta la ciutat de València, des de Puçol, al nord, fins a l'Albufera, al sud.

L’Albufera

A l sud de València, apenes a deu quilòmetres de la ciutat, l'Albufera és una de les principals zones humides de la Península Ibèrica i de tot el Mediterrani occidental. Va ser declarada parc natural el 1986 i, des d'aleshores, ha anat incorporant noves figures de protecció que tracten de garantir la pervivència dels seus valors naturals i culturals.

Precisament, a L’Albufera, on la presència humana ha sigut contínua durant molts segles, aquest llegat cultural és enorme. És un aiguamoll ple de simbolisme i significació on els usos i costums, íntimament lligats a l'espai físic, han generat multitud d'elements culturals propis, encara hui ben recognoscibles.

Rutes i visites

M itjançant el programa Cerca, organitzem rutes i visites de tot tipus, atenent principalment a les diferents línies temàtiques que planteja aquesta realitat polièdrica: l'aigua, la biodiversitat, la naturalesa, el paisatge, els costums i tradicions, els usos humans, la història, l'arquitectura...

Els continguts de les activitats, sempre de caràcter divulgatiu, poden ser més o menys específics, i la durada de les visites oscil·la entre unes poques hores i diversos dies.

Activitats, tallers, campus

D isposem o tenim accés a diferents espais on es poden realitzar activitats, tallers i camps de treball: el Tancat de l’Estell (Sueca), la Casa de la Demanà (El Saler), la Casa Santa Creu (Sollana), el Tancat i la Casa de Baldoví (Sueca)… Uns i altres faciliten la presa de contacte directa amb la realitat de l'entorn i el coneixement dels seus valors naturals i culturals. Per a la realització d'aquestes activitats, comptem amb la participació de personal i assessors de la pròpia fundació i de col·laboradors externs.

Amb el suport de…

M itjançant un conveni amb la Fundació Assut, aquesta empresa de Catarroja decideix comprometre’s en la divulgació i la conservació de la naturalesa i la cultura d’aquest aiguamoll i de l’Horta. La col·laboració de Gracomsa Alimentaria es materialitza en la dotació de fons per a la implementació del programa Cerca; en concret, per al pla setmanal d’activitats divulgatives conegut com ‘Els dissabtes de la Trilladora’.

Notícies Relacionades

 • Premis Empresa Social 2017 per a Nuova Sesac i Fundació Assut

  divendres, 16 juny 2017

  La Fundación Mundo Ciudad reconeix amb dos premis la labor conjunta del grup industrial Nuova Sesac, al qual pertany l’empresa Gracomsa Alimentària, i la Fundació Assut en el programa de divulgació Cerca, el qual pretén acostar la societat a la realitat dels paisatges culturals de l’Albufera i l’Horta de València.

  Llegir notícia
 • Trobada 'Aliances per l'Albufera' 2016

  dilluns, 6 juny 2016

  Una jornada organitzada per la Fundació Assut i Gracomsa Alimentària posa de manifest la importància creixent de la col·laboració d’organitzacions civils i empreses en la conservació i la divulgació del medi ambient i el patrimoni cultural.

  Llegir notícia
 • III Circuit Solidari Parc Natural de l'Albufera

  divendres, 26 febrer 2016

  El III Circuit Solidari Parc Natural de l’Albufera, presentat ahir a El Corte Inglés, aposta per col·laborar amb la Fundació Assut en la divulgació dels paisatges culturals de l’Albufera i l’Horta de València.

  Llegir notícia
 • Primera edició de 'L'Albufera de les Aus'

  dilluns, 5 octubre 2015

  El 3 i 4 d’octubre, centenars de persones participen en la primera edició de ‘L’Albufera de les Aus’, un festival que reivindica aquest aiguamoll com el lloc perfecte per aficionar-se i gaudir de l’observació de les aus.

  Llegir notícia
 • Presentació del programa Cerca a la Trilladora del Tocaio

  dimecres, 24 juny 2015

  El Programa Cerca difon la naturalesa, la cultura i les formes de vida sostenibles de l’Horta i l’Albufera a escolars, estudiants i veïns en general. En poc més d’any i mig, més de 23.000 visitants s’han acostat a aquests paisatges mitjançant la Fundació Assut.

  Llegir notícia
 • Conveni entre la Fundació Assut i Gracomsa Alimentaria

  dimarts, 19 maig 2015

  Mitjançant un conveni amb la Fundació Assut, aquesta empresa de Catarroja decideix comprometre’s en la divulgació i la conservació de la naturalesa i la cultura d’aquest aiguamoll i de l’Horta. La seua col·laboració es materialitza en la dotació de fons per a la implementació del programa Cerca; en concret, per al pla setmanal d’activitats divulgatives conegut com ‘Els dissabtes de la Trilladora’.

  Llegir notícia
 • L'Horta i el compromís dels futurs empresaris

  divendres, 8 maig 2015

  La Fundació Assut i l’escola d’empresaris EDEM enceten una col·laboració per tal de conscienciar els estudiants, futurs empresaris, sobre la importància de l’Horta de València i la necessitat de la seua conservació.

  Llegir notícia
 • La Trilladora del Tocaio

  diumenge, 3 març 2013

  Els alumnes d’un màster d’Arquitectura de la Universitat Politècnica de València van presentar el passat 2 de març les seues propostes de reciclatge per a la Trilladora del Tocaio, una antiga construcció d’usos agrícoles lligada al conreu de l’arròs, al Palmar i a l’Albufera.

  Llegir notícia
Contacta amb nosaltres | fundació assut © 2014 | Embarcador, 28 - 46012 - El Saler (València) | info@fundacioassut.org