Per a seguir contribuint a la divulgació i la conservació del patrimoni natural i cultural de l’Albufera i donar a conèixer la realitat d’àmbits similars, la Fundació Assut organitza aquest estiu la segona edició de L’Albufera de cine.
Si l’any passat vam mostrar bona part de l’aportació del cinema a la reflexió sobre la realitat concreta del nostre aiguamoll, aquesta vegada anem més enllà. En la segona edició d’aquest menut festival, reunim en tres nits de projeccions una selecció de pel·lícules centrades en aiguamolls i espais agrícoles associats a ells; llocs que evidencien certs paral·lelismes amb l’Albufera.
Les projeccions tornen a ser en el Palmar, a l’aire lliure, de nit, en versió original subtitulada i gratuïtes. Però, en aquesta ocasió, comptem amb un nou espai: la Trilladora del Tocaio, una antiga construcció d’usos agrícoles relacionats amb el conreu de l’arròs els propietaris de la qual, amb l’assessorament de la Fundació Assut, volen recuperar per a destinar-la a activitats de dinamització local i a la conservació i promoció dels valors patrimonials de l’Albufera.
Col·laboradors
Cinema i participació
Pel·lícules
La segona edició de L’Albufera de cine s’estructura en tres nits de projeccions:
-
Dijous 23, 21.30 h.
Arroz amargo (Riso amaro)
Itàlia | 1949 | Dramàtic | Blanco y negro
Fugint de la policia que els persegueix pel robatori d’un collaret, Walter i la seua amant Francesca es confonen en l’estació del ferrocarril amb les dones que van a arreplegar l’arròs. Francesca fa amistat amb la sensual Silvana, que és cortejada per Marco, un militar destacat a la zona. Les relacions entre Francesca i Walter es refreden quan ell demostra la seua predilecció per Silvana, a la qual anima a robar l’arròs recentment collit. Intèrprets: Vittorio Gassman, Doris Dowling, Silvana Mangano, Raf Vallone, Checco Rissone, Nico Pepe, Adriana Sivieri. Direcció: Giuseppe de Santis. Guió: Corrado Álvaro, Giuseppe de Santis, Carlo Lizzani, Gianni Puccini, Carlo Musso i Ivo Perilli. Fotografia: Otello Martelli. Música: Goffredo Petrassi i Armando Trovajoli. Producció: Dino de Laurentiis. 105 min.
“Estimable melodrama social que va introduir una considerable dosi d’erotisme en el fins aleshores recatat moviment neorrealista. Hui, el seu valor testimonial és discret (…). No obstant açò, persisteix el poder evocador de les rústiques calces de Silvana Mangano, que van erotitzar a tota una generació.” (Fotogramas).
-
Divendres 24, 21,30 h.
La fortuna de vivir (Les enfants du marais).
França | 1998 | Comèdia | Color
Corre l’any 1929 en una bucòlica regió del riu Loira. Riton i Garris viuen en cabanyes a la vora del pantà. El primer, amargat per una dona amb mal geni i tres xiquets que es crien en llibertat, cerca consol en les botelles de vi que li cauen a prop i somia amb la seua primera esposa que li va abandonar. Garris viu a soles amb els seus records de la Primera Guerra Mundial. Ells, al costat de diversos amics pintorescs, són el retrat d’unes persones que, abans de res, viuen i volen seguir vivint en llibertat. Intèrprets: Jacques Villeret, Jacques Gamblin, André Dussollier, Michel Serrault, Isabelle Carré, Éric Cantona, Suzanne Flon, Jacques Dufilho.
Direcció: Jean Becker. Argument: la novel·la de Georges Montforez. Guió: Sébastien Japrisot. Fotografia: Jean-Marie Dreujou. Música: Pierre Bachelet. Producció: Christian Fechner Films / UGCF / France 2 Cinéma / UGC Images / Rhône Alpes Cinéma / Producciones K.J.B. 110 min.
“Comèdia costumista. Bell cant a la llibertat, agredolç, ple de força i emoció. Ai de qui no plore amb el bell final, un dels més agredolços que aquest cronista recorda.” (Mirito Torreiro, El País)
Un cuento chino.
Espanya | 2003 | Curtmetratge | Color
Una vella producció d’origen imprecís que no consta en cap cens sobre cinema mut i que, segons els investigadors, podria tractar-se d’un exemple de l’insòlit cinema asio-americà rodat a Hollywood durant els anys vint. Intèrprets: Sergio Claramunt, Gulmira Shablina, Ana Midori, Vicky Lacruz, José Roselló. Direcció i guió: Antonio Llorens. Fotografia: Federico Ribes. Música: Gulmira Shablina. Producció: NISA. 13 min.
-
Dissabte 25, 21,30 h.
Muerte en los pantanos (Wind across the Everglades).
Estats Units | 1958 | Aventures | Color
A la fi del segle XIX, Walt Murdoch, jove professor de ciències naturals de Boston, arriba a Miami, on comença a treballar per a una societat protectora d’aus. El seu treball consisteix a frenar la cruel matança dels caçadors furtius, els qui, encapçalats per Cottonmouth, estan acabant amb les colònies de garses. Maten les aus per a comerciar il·legalment amb les seues plomes, molt apreciades com a adorn femení. Intèrprets: Burl Ives, Christopher Plummer, Chana Eden, Gipsy Rose Lee, Tony Galento, Sammy Renick, MacKinlay Kantor. Direcció: Nicholas Ray. Guió: Budd Schulberg. Fotografia: Joseph C. Brun. Música: Paul Sawtell i Bert Shefter. Producció: Stuart Schulberg, per a Warner Bros. Pictures. 90 min.
“Film bell, d’un accent ecològic res pamfletari, esculpit a força d’una poesia salvatge i fins i tot sagnant, pròpia de l’art arrabassat i tempestuós del director Nicholas Ray.” (Jordi Batlle Caminal, El País).