En 2024, en el marc de l’acord de custòdia del territori amb la Comunitat de Regants del Tancat de l’Estell, la Fundació Assut ha complit un any més col·laborant amb els agricultors, titulars de propietats i drets sobre la terra i l’aigua, en la conservació i l’ús sostenible dels valors i recursos naturals, culturals i paisatgístics d’aquest singular espai situat al Parc Natural de l’Albufera.
Mitjançant aquesta aliança, des de maig de 2011, amb el suport puntual de diferents empreses i institucions —Reale Foundation, CaixaBank, Fundació Bancaixa, National Geographic Channel i Loterías del Estado, entre altres—, sobre aquest enclavament de 300 hectàrees dedicades al cultiu de l’arròs s’han anat mamprenent diferents iniciatives tendents a una millor integració de les pràctiques agrícoles, la millora de l’hàbitat, la conservació del patrimoni cultural i la promoció d’activitats i usos compatibles amb l’agricultura. L’acord es concreta igualment en l’execució de programes d’investigació i accions d’educació i divulgació l’objecte de les quals és fomentar el coneixement del paisatge i implicar la societat en la seua conservació.
Any rere any, aquesta iniciativa va consolidant-se com una estratègia de gestió que, a més d’avançar en la consecució d’aquests objectius particulars, puga servir de model en espais similars, allí on l’agricultura, particularment la de l’arròs, constitueix el principal recurs productiu i la base sobre la qual se sustenta el paisatge.
Els beneficis de l’agricultura de precisió
En 2024, especialment amb la col·laboració de Reale Foundation, el projecte ha seguit centrat en la millora de l’hàbitat disponible i l’avaluació de l’hàbitat potencial en tot l’àmbit del Tancat de l’Estell mitjançant una implementació inicial d’eines d’agricultura de precisió i l’acompanyament associat dels agricultors. L’agricultura de precisió i la capacitació dels agricultors permeten millorar la informació sobre l’ús d’inputs agrícoles, des de les noves implicacions normatives fins a costos i emissions, i els instruments —fórmules de càlcul de quantitats i aplicació— que optimitzen l’ús de fertilitzants i pesticides sense comprometre la collita ni perjudicar el medi ambient.
En aquesta línia, el treball d’enguany s’ha enfocat a la consecució de tres objectius específics. El primer ha consistit a impulsar el monitoratge ambiental continu mitjançant el desenvolupament i la implementació d’indicadors de qualitat ecològica i de l’estat de conservació de l’avifauna. Aquest seguiment proporciona informació molt valuosa tant per a la gestió agrícola de l’arrossar com per a la presa de decisions en relació amb la restauració ambiental.
En segon lloc, s’ha afavorit la restauració ecosistèmica i l’ús agrícola sostenible mitjançant la implantació progressiva de la tecnologia IoT (Internet de les Coses) per a l’agricultura de precisió: dispositius equipats amb sensors que, connectats en xarxa, transmeten informació sobre les condicions de creixement vegetatiu de l’arròs —variables agroclimàtiques, mesurament en camp, indicadors—. Aquesta informació, com s’ha dit, permet optimitzar el consum de fitosanitaris i fertilitzants i, amb això, reduir la contaminació d’aigües per excés de nutrients, herbicides i pesticides, i millorar l’estat de conservació de l’aiguamoll.
Finalment, s’ha treballat en la millora de la biodiversitat de l’aiguamoll mitjançant la restauració d’hàbitats de refugi i alimentació en canals i séquies, objectiu que s’ha concretat en l’eliminació d’espècies exòtiques invasores, la retirada d’enderrocs i fem, i la plantació d’espècies autòctones. Aquest tercer objectiu passa també per la vigilància de la disponibilitat —o la provisió, en defecte d’això— d’hàbitats estacionals favorables per a les aus durant la migració postnupcial i la hivernada —veure projecte «Arrossars de pas»—.
Custòdia del territori
En general, les iniciatives contemplades en el Projecte de Sostenibilitat Territorial d’un Aiguamoll Costaner Mediterrani associat a l’acord de custòdia del territori del Tancat de l’Estell estan encaminades a afavorir tant als titulars i usuaris del sòl i l’aigua, que veuen revaloritzades les seues terres i la seua activitat, com a la societat en el seu conjunt, beneficiària última d’una gestió racional i responsable del territori i el paisatge. I, en aquest punt, la participació de la societat a través d’accions de divulgació, activitats de voluntariat i qualsevol iniciativa de Responsabilitat Social Corporativa per part d’empreses com, en aquest cas, Reale Foundation, és fonamental.