La Fundació Assut, en col·laboració amb la Universitat Politècnica de València, el Parc Natural de l’Albufera y SEO/BirdLife, organizan una jornada de formación sobre arrozales y conservación de humedales. El simposio tiene como objetivo dar a conocer a la sociedad, el mundo académico y, en particular, el sector agrícola (agricultores, técnicos y profesionales), la estrecha vinculación que mantienen los arrozales con la conservación de un gran número de humedales en el mundo y, muy especialmente, en la cuenca del Mediterráneo.
Col·laboradors
Arrossars i aiguamolls
Objectius
Los objectius d’aquestes jornades es concreten en els punts següents:
- Difondre i donar a conéixer els valors que reunixen els arrossars com a ecosistema agrícola íntimament relacionat amb un gran nombre d’aiguamolls.
- Millorar el grau d’integració i conservació de l’espai agrícola a través de la incorporació de noves pràctiques agronòmiques i de nous coneixements.
- Generar un fòrum de discussió i reflexió que possibilite un major acostament entre el sector
agrícola i la societat, i afavorir la coresponsabilitat en la conservació del territori. - Promoure un ús agrícola sostenible, establit baix criteris de qualitat, producció i viabilitat, a través dels quals s’aconseguisca una conservació dels valors naturals, de la biodiversitat i del paisatge i de la salut humana.
- Millorar el grau de coneixement i promoure la investigació en relació amb els valors naturals, culturals, històrics i econòmics dels arrossars.
Continguts
Les jornades s’han estructurat en diferents àrees de coneixement atenent als continguts que s’impartixen:
L’arrossar com a ecosistema aquàtic
El propòsit d’aquesta secció és oferir informació sobre el paper que poden arribar a complir els arrossars com a ecosistema aquàtic, valorar la biodiversitat (fauna i flora) que estos espais atresoren, així com definir els cicles biològics que se succeïxen al llarg de l’any, etc.
Pràctiques agronòmiques i conservació d’aiguamolls
Es pretén aportar la informació relacionada amb determinades pràctiques agronòmiques que poden posar-se en marxa i que vagen dirigides a minimitzar l’impacte ocasionat per algunes activitats agràries (mètodes de control de plagues i malalties, sistemes de gestió d’aigua i maneig del restoll, pràctiques agronòmiques compatibles…).
El futur de l’arròs i els nous usos
El sector de l’arròs, com a bona part de les produccions agrícoles, s’enfronta a un futur infestat de dubtes. El caràcter multifuncional que complixen els arrossars en la conservació de determinats valors naturals i culturals pot ser una de les raons que motiven bona part de les polítiques de suport des de les administracions públiques.