Con motivo de la celebración en 2017 del Año Blasco Ibáñez, el festival Amfibi proyectará dos películas basadas en sendas novelas del escritor y situadas respectivamente en los paisajes de la Huerta de Valencia y L’Albufera: La barraca (Roberto Gavaldón, 1945) y Cañas y barro (Juan de Orduña, 1954).

La barraca, la novela, publicada en 1898, es una de las obras cardinales del costumbrismo español, y la película, rodada en México medio siglo después, formalmente un melodrama social, constituye una muestra de ese cine del exilio en el que, además de una reivindicación del regionalismo, algunos han visto también cierta celebración del espíritu republicano.

Por su parte, el film Cañas y barro, rodado en L’Albufera en 1954, ejemplo perfecto del cine del franquismo, adapta la novela homónima que el escritor publicó en 1902 y que representa una de las cumbres de su producción literaria. Lo hace suavizando u obviando los conflictos morales que Blasco Ibáñez plantea en el libro, pecados y crímenes como el adulterio, el incesto o el suicidio, y, consecuentemente, achicando la complejidad de unos personajes que se sitúan al borde del abismo.

Junto a La barraca y Cañas y barro, la programación de Amfibi incluye dos documentales centrados en la memoria, las experiencias y la aportación histórica de la mujer a la Huerta: Entre el dia i la nit no hi ha paret (2017), protagonizado por varias vecinas de Campanar y realizado por el colectivo de Les Espigolaores, y Abans eren albercoquers: recordant, entre el molí i el quadrat (2017), un trabajo del colectivo Artxiviu de l’Horta que efectúa un viaje a la memoria del viejo molino de Albalat dels Sorells y la vida en la huerta a través de los recuerdos de una anciana y su familia.

Cartell Amfibi 2017 baixa

.

PROGRAMACIÓN

Jueves 20 de julio, en el Colegio de Arquitectos de Valencia (Hernán Cortés, 6; Valencia. Entrada libre)

19:45 h.: Presentación, proyección y coloquio

Cartell Amfibi 2017 - LA BARRACA baixa

.

ENTRE EL DIA I LA NIT NO HI HA PARET

España. 2017. Documental. Color. 60 min.

Protagonistas: Carmen Giner, Carmen Peris, Dolores Tamarit, María Tamarit, Milagros Campos, Pepita Roig, Pilar Rausell, Vicenta Torrijo. Directoras: Les Espigolaores (Teresa de la Fuente, Natalia Castellanos, Sarai Fariñas, Guillermo Palau, Alba Herrero).

Un documental sobre las mujeres que viven o han vivido en Campanar, en la Partida de Dalt o a la desaparecida Partida del Pouet. A través de sus relatos, se abordan sus prácticas, saberes y experiencias de vida, y se cuestiona la imagen masculinizada que a menudo se tiene de este territorio, la Huerta. El documental parte de la memoria de las mujeres y de sus subjetividades para reivindicar desde lo cotidiano los saberes «invisibilizados» y desplazados que han formado parte de la construcción del territorio, y se presenta como una herramienta con la que repensar el presente. Cámara, edición y producción: Les Espigolaores.

22 h.: Presentación y proyección al aire libre

LA BARRACA

México. 1945. Dramático. Blanco y negro. 110 min.

Domingo Soler, Anita Blanch, Amparo Morillo, José Baviera, Luana Alcañiz. Director: Roberto Gavaldón.

En la huerta valenciana, la familia del tío Barret tiene que abandonar su hogar, la barraca, al no poder pagar las deudas contraídas con su propietario, don Salvador. El tío Barret, borracho y lleno de ira, mata a don Salvador y es encarcelado. La barraca es ocupada por la familia de Batiste que, debido a las circunstancias en que tuvo que ser abandonada la casa, padece las hostilidades de los huertanos. Argumento: la novela de Vicente Blasco Ibáñez. Guión: Libertad Blasco Ibáñez, Paulino Masip y Abel Velilla. Fotografía: Víctor Herrera. Música: Félix Baltazar Samper. Producción: Clasa Films Mundiales.

Viernes 21 de julio, en la Casa Forestal de El Saler (Tallafoc del Saler, s/n; El Saler. Entrada libre)

22 h.: Presentación y proyección al aire libre

Cartell Amfibi 2017 - EL SALER baixa

.

CAÑAS Y BARRO

España-Italia. 1954. Dramático. Blanco y negro. 100 min.

Anna Amendola, Virgilio Teixeira, José Nieto. Director: Juan de Orduña.

En L’Albufera de Valencia, a principios del siglo XX, la historia y los conflictos de tres generaciones de una familia: el Tío Paloma, el barquero más rápido del lago; su hijo Tono, decidido a romper con la tradición familiar de la pesca y dedicarse al cultivo de arroz, y el hijo de éste, Tonet, el último de la saga. Argumento: la novela de Vicente Blasco Ibáñez. Guión: Manuel Tamayo. Fotografía: José F. Aguayo. Música: Ricardo Lamotte de Grignon. Producción: Producciones Orduña Films y Pico Films.

Domingo 23 de julio, en la Plaça del Castell de Albalat dels Sorells

22:30 h. Presentación, proyección y coloquio al aire libre

Cartell Amfibi 2017 - ALBALAT baixa

.

ABANS EREN ALBERCOQUERS: RECORDANT, ENTRE EL MOLÍ I EL QUADRAT

España. 2017. Documental. Color. 36 min.

Protagonistas: Carmen Cariñena, Vicent Noalles, Rafa Cariñena, Vicent Oliver, Mercedes Martí, Mercedes Martínez, Mercedes Oliver, Manolo Fenollosa.

Acompañando a Carmen Cariñena en su viaje por las memorias del molino de Albalat y la huerta de su pueblo, su familia y un grupo de vecinos se reúnen en el «quadrat» de Albalat dels Sorells, de la Real Acequia de Moncada, con la intención de compartir con ella un almuerzo y recuerdos sobre los viejos paisajes del agua. Guión y entrevistas: Ignasi Mangue. Fotografía: Daniel Tomàs Marquina, Miguel Ángel Baixauli y Cris Centeno. Edición: Daniel Tomàs Marquina i Cris Centeno. Sonido: José Juan Martínez. Producción: Ignasi Mangue, para Artxiviu de l’Horta.

19:30 h., charla y taller de elaboración e instalación de refugios para murciélagos

ALIADES EN LA NIT

La tarde del viernes 21, antes de la proyección de la película, el Grupo Roncadell y Acció Ecologista-Agró, con la colaboración de la Fundació Assut, realizarán una actividad abierta al público de charla, instalación de refugios para murciélagos y excursión por el entorno de El Saler, en el Parc Natural de l’Albufera. Los participantes aprenderán algunas cosas sobre los murciélagos de L’Albufera y su papel en el control biológico de plagas.

El murciélago de Cabrera (Pipistrellus pygmaeus), que se alimenta de insectos, mantiene a raya mosquitos y algunas plagas, como la del barrenador del arroz; pero este pequeño mamífero alado, propio de los humedales, tiene cada vez más complicado encontrar grietas y huecos donde establecer sus colonias. La solución pasa por algo tan simple como colocar unas pocas cajas-refugio estratégicamente.

Amfibi 2017 está organizado por la Fundació Assut y cuenta con el apoyo de Gracomsa Alimentària y Nuova Sesac. Colaboran: Col·legi Territorial d’Arquitectes de València, Ajuntament de València (Regidoria de Conservació d’Àrees Naturals i Devesa Albufera), Ajuntament d’Albalat dels Sorells (Regidoria de Cultura i Educació), Alcaldia del Saler, Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Acció Ecologista-Agró, Roncadell, La Granja de Bitxos y Fundación y Centro de Estudios Vicente Blasco Ibáñez.

Amb motiu de la celebració en 2017 de l’Any Blasco Ibáñez, el festival Amfibi projectarà dues pel·lícules basades en sengles novel·les de l’escriptor i situades respectivament en els paisatges de l’Horta de València i l’Albufera: La barraca (Roberto Gavaldón, 1945) i Cañas y barro (Juan de Orduña, 1954).

La barraca, la novel·la, publicada en 1898, és una de les obres cardinals del costumisme espanyol, i la pel·lícula, rodada a Mèxic mig segle després, formalment un melodrama social, constitueix una mostra d’aqueix cinema de l’exili en la qual, a més d’una reivindicació del regionalisme, alguns han vist també certa celebració de l’esperit republicà.

Per la seua banda, el film Cañas y barro, rodat a l’Albufera en 1954, exemple perfecte del cinema del franquisme, adapta la novel·la homònima que l’escriptor va publicar en 1902 i que representa un dels cims de la seua producció literària. Ho fa suavitzant o obviant els conflictes morals que Blasco Ibáñez planteja en el llibre, pecats i crims com l’adulteri, l’incest o el suïcidi, i, conseqüentment, minvant la complexitat d’uns personatges que se situen a la vora de l’abisme.

Juntament amb La barraca i Cañas y barro, la programació d’Amfibi inclou dos documentals centrats en la memòria, les experiències i l’aportació històrica de la dona a l’Horta: Entre el dia i la nit no hi ha paret (2017), protagonitzat per unes veïnes de Campanar i realitzat pel col·lectiu de Les Espigolaores, i Abans eren albercoquers: recordant, entre el molí i el quadrat (2017), un treball del col·lectiu Artxiviu de l’Horta que efectua un viatge a la memòria del vell molí d’Albalat dels Sorells i la vida a l’horta a través dels records d’una anciana i la seua família.

Cartell Amfibi 2017 baixa

.

PROGRAMACIÓ

Dijous 20 de juliol, al Col·legi d’Arquitectes de València (Hernán Cortés, 6; València. Entrada lliure)

19:45 h.: Presentació, projecció i col·loqui

Cartell Amfibi 2017 - LA BARRACA baixa

.

ENTRE EL DIA I LA NIT NO HI HA PARET

Espanya. 2017. Documental. Color. 60 min.

Protagonistes: Carmen Giner, Carmen Peris, Dolores Tamarit, María Tamarit, Milagros Campos, Pepita Roig, Pilar Rausell, Vicenta Torrijo. Directores: Les Espigolaores (Teresa de la Fuente, Natalia Castellanos, Sarai Fariñas, Guillermo Palau, Alba Herrero).

Un documental sobre les dones que viuen o han viscut a Campanar, a la Partida de Dalt o a la desapareguda Partida del Pouet. Mitjançant els seus relats, s’aborda quines han sigut les seues pràctiques, sabers i experiències de vida, i es qüestiona la imatge masculinitzada que sovint tenim d’aquest territori, l’Horta. El documental parteix de la memòria de les dones i de les seues subjectivitats per reivindicar, des d’alló quotidià, els sabers invisibilitzats i desplaçats que han format part de la construcció del territori, i es presenta com una eina amb la qual repensar el present. Càmera, edició i producció: Les Espigolaores.

22 h.: Presentació i projecció a l’aire lliure

LA BARRACA

Mèxic. 1945. Dramàtic. Blanc i negre. 110 min.

Domingo Soler, Anita Blanch, Amparo Morillo, José Baviera, Luana Alcañiz. Director: Roberto Gavaldón.

A l’horta valenciana, la família del tio Barret ha d’abandonar la seua llar, la barraca, per no poder pagar els deutes contrets amb el seu propietari, don Salvador. El tio Barret, borratxo i encegat d’ira, mata don Salvador i és empresonat. La barraca és ocupada per la família de Batiste que, a causa de les circumstàncies en què va haver de ser abandonada la casa, pateix les hostilitats dels hortolans. Argument: la novela de Vicente Blasco Ibáñez. Guió: Libertad Blasco Ibáñez, Paulino Masip i Abel Velilla. Fotografia: Víctor Herrera. Música: Félix Baltazar Samper. Producció: Clasa Films Mundiales.

Divendres 21 de juliol, a la Casa Forestal del Saler (Tallafoc del Saler, s/n; El Saler. Entrada lliure)

22 h.: Presentació i projecció a l’aire lliure

Cartell Amfibi 2017 - EL SALER baixa

.

CAÑAS Y BARRO

Espanya-Itàlia. 1954. Dramàtic. Blanc i negre. 100 min.

Anna Amendola, Virgilio Teixeira, José Nieto. Director: Juan de Orduña.

A l’Albufera de València, a principis del segle XX, la història i els conflictes de tres generacions d’una família: el tio Paloma, el barquer més ràpid de l’estany; el seu fill Tono, decidit a trencar amb la tradició familiar de la pesca i dedicar-se al cultiu de l’arròs, i el fill d’aquest, Tonet, el darrer de la saga. Argument: la novel·la de Vicente Blasco Ibáñez. Guió: Manuel Tamayo. Fotografia: José F. Aguayo. Música: Ricardo Lamotte de Grignon. Producció: Producciones Orduña Films i Pico Films.

Diumenge 23 de juliol, a la plaça del Castell d’Albalat dels Sorells

22:30 h. Presentació, projecció i col·loqui a l’aire lliure

Cartell Amfibi 2017 - ALBALAT baixa

.

ABANS EREN ALBERCOQUERS: RECORDANT, ENTRE EL MOLÍ I EL QUADRAT

Espanya. 2017. Documental. Color. 36 min.

Protagonistes: Carmen Cariñena, Vicent Noalles, Rafa Cariñena, Vicent Oliver, Mercedes Martí, Mercedes Martínez, Mercedes Oliver, Manolo Fenollosa.

Acompanyant Carmen Cariñena en el seu viatge per les memòries del molí d’Albalat i l’horta del seu poble, la seua família i un grup de veïns s’apleguen al quadrat d’Albalat dels Sorells, de la Reial Séquia de Montcada, amb la intenció de compartir amb ella un esmorzar i records sobre els vells paisatges de l’aigua. Guió i entrevistes: Ignasi Mangue. Fotografia: Daniel Tomàs Marquina, Miquel Àngel Baixauli i Cris Centeno. Edició: Daniel Tomàs Marquina i Cris Centeno. So: José Juan Martínez. Producció: Ignasi Mangue, per a Artxiviu de l’Horta.

19:30 h., xarrada i taller d’elaboració i instal·lació de refugis per a rates penades

ALIADES EN LA NIT

La vesprada de divendres 21, abans de la projecció de la pel·lícula, a partir de les 19:30 h., el Grup Roncadell i Acció Ecologista-Agró, amb la col·laboració de la Fundació Assut, realitzaran una activitat oberta al públic amb xarrada, taller d’instal·lació de refugis per a rates penades i excursió pels voltants del Saler, al Parc Natural de l’Albufera. Els participants aprendran algunes coses sobre les rates penades de l’Albufera i el seu paper en el control biològic de plagues.

La rata penada de Cabrera (Pipistrellus pygmaeus), que s’alimenta d’insectes, manté a ratlla mosquits i algunes plagues, com la del cucat de l’arròs; però aquest xicotet mamífer amb ales, propi dels aiguamolls, té cada vegada més complicat trobar esquerdes i buits on establir les seues colònies. La solució passa per aquesta cosa tan simple com és col·locar unes poques caixes-refugi estratègicament.

Amfibi 2017 està organitzat per la Fundació Assut i compta amb el suport de Gracomsa Alimentària i Nuova Sesac. Hi col·laboren: Col·legi Territorial d’Arquitectes de València, Ajuntament de València (Regidoria de Conservació d’Àrees Naturals i Devesa Albufera), Ajuntament d’Albalat dels Sorells (Regidoria de Cultura i Educació), Alcaldia del Saler, Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Acció Ecologista-Agró, Roncadell, La Granja de Bitxos i Fundación y Centro de Estudios Vicente Blasco Ibáñez.