Artxiviu de l’Horta es un proyecto que se ha propuesto registrar la memoria de la Huerta de Valencia, de sus gentes; recuperar y conservar, a través del medio audiovisual y también de la creación artística, el legado de estos paisajes culturales del agua y el regadío tradicional. Paisajes como los de la Huerta y L’Albufera.
Cuenta ya con una página web que irá poco a poco incorporando contenidos audiovisuales, gráficos y sonoros: documentales, vídeos domésticos, conversaciones de vida, grabaciones, fotografías, intervenciones artísticas…
Entre estos contenidos se incluirán precisamente los vídeos que surjan de la primera edición de Rec a Manta, una convocatoria que trata de animar a la gente de la Huerta, principalmente a los jóvenes, a entrevistar y grabar en vídeo a sus mayores. Estas personas, experimentados agricultores de oficio, son los últimos depositarios de unos conocimientos (‘ecosaberes’) y una cultura que están en peligro de extinción, amenazados por la pérdida de rentabilidad y la falta de relevo generacional en este medio agrícola.
Según las bases de la convocatoria, que se pueden consultar en la página web, los vídeos deben ser el resultado de una conversación o una entrevista, han de versar sobre un momento histórico, una anécdota o un objeto, siempre relacionados con la vida en la Huerta o L’Albufera, y no deben superar los cinco minutos de duración. El plazo de presentación de los trabajos vence el próximo 30 de junio.
Con esta iniciativa, los responsables del proyecto, entre los que se cuentan la Fundació Assut, la Universidad Politécnica de Valencia —a través del Laboratorio de Creaciones Intermedia y los departamentos de Escultura y de Ingeniería Rural y Agroalimentaria— y diversos profesionales independientes, quieren reconocer la importancia y fomentar el uso del medio audiovisual como una herramienta al servicio de la participación de todos en la conservación de este patrimonio común, en la puesta en valor de un legado cultural que es esencial para la comprensión y la sostenibilidad de estos paisajes agrícolas.
Artxiviu de l’Horta és un projecte que s’ha proposat registrar la memòria de l’Horta de València, de les seues gents; recuperar i conservar, a través del mitjà audiovisual i també de la creació artística, el llegat d’aquests paisatges culturals de l’aigua i el regadiu tradicional. Paisatges com els de l’Horta i l’Albufera.
Compta ja amb una pàgina web que anirà a poc a poc incorporant continguts audiovisuals, gràfics i sonors: documentals, vídeos domèstics, converses de vida, enregistraments, fotografies, intervencions artístiques…
Entre aquests continguts s’inclouran precisament els vídeos que sorgisquen de la primera edició de Rec a Manta, una convocatòria que tracta d’animar a la gent de l’Horta, principalment als joves, a entrevistar i enregistrar en vídeo els seus majors. Aquestes persones, experimentats agricultors d’ofici, són els últims dipositaris d’uns coneixements (‘ecosabers’) i una cultura que estan en perill d’extinció, amenaçats per la pèrdua de rendibilitat i la falta de relleu generacional en aquest medi agrícola.
Segons les bases de la convocatòria, que es poden consultar en la pàgina web, els vídeos han de ser el resultat d’una conversa o una entrevista, han de versar sobre un moment històric, una anècdota o un objecte, sempre relacionats amb la vida a l’Horta o l’Albufera, i no han de superar els cinc minuts de durada. El termini de presentació dels treballs venç el pròxim 30 de juny.
Amb aquesta iniciativa, els responsables del projecte, entre els quals estan la Fundació Assut, la Universitat Politècnica de València —mitjançant el Laboratori de Creacions Intermèdia i els departaments d’Escultura i d’Enginyeria Rural i Agroalimentària— i diversos professionals independents, volen reconèixer la importància i fomentar l’ús del mitjà audiovisual com una eina al servei de la participació de tots en la conservació d’aquest patrimoni comú, en la posada en valor d’un llegat cultural que és essencial per a la comprensió i la sostenibilitat d’aquests paisatges agrícoles.