El pasado 8 de junio, casi una treintena de agricultores, técnicos y estudiantes vinculados a la agricultura del arroz visitamos el Delta de l’Ebre para dar por concluido el programa de las Jornadas Técnicas ‘Arroz y conservación de humedales’.

Nos recibió Maria del Mar Català, investigadora del IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries), para explicarnos cómo trabajan en la Estación Experimental de Amposta para mejorar el rendimiento y la resistencia de las variedades de arroz. Maria del Mar trató asuntos como el desarrollo de variedades resistentes a la salinidad, la fertilización orgánica mediante subproductos ganaderos y el control de enfermedades y plagas como el caracol manzana.

La jornada de campo continuó en los arrozales de Riet Vell, compañía participada mayoritariamente por SEO/BirdLife que promueve la producción de cultivos ecológicos en áreas de interés natural y ornitológico. Juan Carlos Cirera, director de la empresa, nos habló de esta experiencia y de la estrecha relación que hay entre el cultivo extensivo del arroz, el desarrollo de las áreas rurales y la conservación de los humedales y su biodiversidad.

Para acabar, Ignasi Ripoll, técnico de SEO/BirdLife, nos mostró cómo el arrozal tiene un excelente potencial por lo que respecta a las actividades de uso público: los itinerarios interpretativos, la observación de aves, la experiencia del cultivo ecológico, las prácticas tradicionales, el voluntariado…

Las Jornadas Técnicas ‘Arroz y conservación de humedales’ han sido organizadas por la Fundació Assut y la Universidad Politécnica de Valencia con la colaboración de SEO/BirdLife, el Parc Natural de l’Albufera, Loterías del Estado i National Geographic Channel.

El passat 8 de juny, quasi una trentena d’agricultors, tècnics i estudiants vinculats a l’agricultura de l’arròs vam visitar el Delta de l’Ebre per a donar per conclòs el programa de les Jornades Tècniques ‘Arròs i conservació d’aiguamolls’.

Ens va rebre Maria del Mar Català, investigadora de l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries), per a explicar-nos com treballen en l’Estació Experimental d’Amposta per a millorar el rendiment i la resistència de les varietats d’arròs. Maria del Mar va tractar assumptes com el desenvolupament de varietats resistents a la salinitat, la fertilització orgànica mitjançant subproductes ramaders i el control de malalties i plagues com ara el caragol poma.

La jornada de camp va continuar als arrossars de Riet Vell, companyia participada majoritàriament per SEO/BirdLife que promou la producció de cultius ecològics en àrees d’interès natural i ornitològic. Juan Carlos Cirera, director de l’empresa, ens va parlar d’aquesta experiència i de l’estreta relació que hi ha entre el conreu extensiu de l’arròs, el desenvolupament de les àrees rurals i la conservació dels aiguamolls i la seua biodiversitat.

Per acabar, Ignasi Ripoll, tècnic de SEO/BirdLife, ens va mostrar com l’arrossar té un excel·lent potencial pel que fa a les activitats d’ús públic: els itineraris interpretatius, l’observació d’aus, l’experiència del cultiu ecològic, les pràctiques tradicionals, el voluntariat…

Les Jornades Tècniques ‘Arròs i conservació d’aiguamolls’ han sigut organitzades per la Fundació Assut i la Universitat Politècnica de València amb la col·laboració de SEO/BirdLife, el Parc Natural de l’Albufera, Loterías del Estado i National Geographic Channel.