La pesca artesanal a l’Albufera: una exposició i un documental

, ,

Aquest projecte, desenvolupat en dues fases en 2021 i 2022, ha consistit en l’elaboració d’una exposició de 12 panells, un documental de mig metratge (34 minuts) i un fullet divulgatiu centrats en la pesca artesanal a l’Albufera.


Objectiu

Produir i posar a la disposició de la Comunitat de Pescadors del Palmar una sèrie d’eines de comunicació, divulgació i promoció que, dins de l’Estratègia de Desenvolupament Local Participatiu del Grup d’Acció Local Pesquer (GALP) Gandia-Albufera, respongueren a l’objectiu de fomentar el benestar social lligat a la pesca tradicional artesanal a l’Albufera de València, difondre la cultura associada i recuperar i posar en valor els seus recursos.


Recursos

Exposició

Una exposició de 12 panells descriu la tradició de la pesca artesanal a l’Albufera centrant-se en els diferents temes associats: l’Albufera i els processos històrics de transformació, els orígens de la pesca, la Comunitat de Pescadors del Palmar i la seua organització social, les diferents espècies piscícoles i la cuina relacionada amb aquest recurs, les modalitats i arts de pesca, la navegació, l’artesania de les barques i barquets, la contaminació i la crisi de la pesca, la pesca en l’actualitat i en el futur…Documental

En la mateixa línia, s’ha produït també un documental que ajuda a completar la informació continguda en els panells i que, independentment, funciona com a element educatiu i divulgatiu en xarrades, jornades, certàmens audiovisuals, centres d’ensenyament, etc. Sota el títol Els guardians de l’Albufera, el documental mostra la realitat passada i present de la pesca mitjançant els seus protagonistes, així com també les claus per a la continuïtat futura. La realització ha correspost a Santi Carrión i la producció, a Fundació Assut i Amundsen.


Fullet

Juntament amb l’exposició i l’audiovisual, s’ha editat un fullet tríptic que proporciona la informació bàsica sobre el contingut de l’exposició i complementa l’objecte divulgatiu d’aquesta.


Finançament

El projecte ha sigut finançat pel Fons Europeu Marítim i de Pesca (Unió Europea) i la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica (Generalitat Valenciana) en el marc de les ajudes per a projectes desenvolupats dins de les Estratègies de Desenvolupament Local Participatiu aprovades en els GALP (convocatòria 1, any 2020).

Col·laboracions

GALP Gandia-Albufera, Comunitat de Pescadors del Palmar, Servici Devesa-Albufera (Ajuntament de València) i L’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia.

Fullet en pdf

Versió valencià

Versió castellà

Skills

Posted on

4 gener, 2023