Los pasados 13 y 14 de noviembre, estuvimos en Amposta (Tarragona), invitados por el Consell Comarcal del Montsià, para participar en un encuentro entre representantes de los diferentes lugares que, de momento, integran la Red de Territorios Arroceros situados en el entorno de espacios naturales protegidos: el Delta del Po (Italia), la Camarga (Francia), el Delta de l’Ebre, L’Albufera de Valencia y Doñana.

El objetivo era diseñar definitivamente las bases de una colaboración que, a partir de ahora, de cara al periodo 2014-2020, permita a los agentes interesados de estos territorios —y de otros que puedan ir incorporándose, como tal vez el Parque Natural de Pego-Oliva— presentar conjuntamente proyectos de cooperación en el marco europeo, proyectos relacionados tanto con la producción o la comercialización del arroz como con la investigación dentro del sector, la valorización del patrimonio natural y cultural, o la creación de productos turísticos sostenibles.

A falta de presentarse las conclusiones definitivas en un manifiesto de colaboración, las diferentes mesas de trabajo acordaron finalmente ir consolidando poco a poco esta red a partir de unas pocas premisas. En primer lugar, se decidió no dotar a la red de ninguna estructura administrativa que no fuera la que establezcan los propios acuerdos puntuales de ‘partenariado’ entre sus miembros. Por otra parte, el Consell Comarcal del Montsià se comprometió a seguir ofreciendo de momento una mínima cobertura de comunicación y coordinación a la red a fin de que ésta siga teniendo visibilidad. Y, por último, se planteó la necesidad de definir un interlocutor por cada territorio que vaya incorporando a la red nuevos agentes en su ámbito de actuación, cometido que, en el caso de L’Albufera, bien podría recaer a partir de ahora en los gestores del propio Parque Natural.

Els passats 13 i 14 de novembre, vam estar a Amposta (Tarragona), convidats pel Consell Comarcal del Montsià, per a participar en una trobada entre representants dels diferents llocs que, de moment, integren la Xarxa de Territoris Arrosserss situats a l’entorn d’espais naturals protegits: el Delta del Po (Itàlia), la Camarga (França), el Delta de l’Ebre, L’Albufera de València i Doñana.

L’objectiu era dissenyar definitivament les bases d’una col·laboració que, a partir d’ara, de cara al període 2014-2020, permeta als agents interessats d’aquests territoris —i d’uns altres que puguen anar incorporant-se, com tal vegada el Parc Natural de Pego-Oliva— presentar conjuntament projectes de cooperació en el marc europeu, projectes relacionats tant amb la producció o la comercialització de l’arròs com amb la recerca dins del sector, la valorització del patrimoni natural i cultural, o la creació de productes turístics sostenibles.

A falta de presentar-se les conclusions definitives en un manifest de col·laboració, les diferents taules de treball van acordar finalment anar consolidant a poc a poc aquesta xarxa a partir d’unes poques premisses. En primer lloc, es va decidir no dotar a la xarxa de cap estructura administrativa que no fóra la que establisquen els propis acords puntuals de ‘partenariat’ entre els seus membres. D’altra banda, el Consell Comarcal del Montsià es va comprometre a seguir oferint de moment una mínima cobertura de comunicació i coordinació a la xarxa a fi que aquesta seguisca tenint visibilitat. I, finalment, es va plantejar la necessitat de definir un interlocutor per cada territori que vaja incorporant a la xarxa nous agents en el seu àmbit d’actuació, comesa que, en el cas de l’Albufera, bé podria recaure a partir d’ara en els gestors del propi Parc Natural.